Wethouder Erik Heinrich geeft tekst en uitleg.
Wethouder Erik Heinrich geeft tekst en uitleg. (Foto: Rodi Media/MvS)

Gemeente Landsmeer in zwaar weer

LANDSMEER - De gemeente Landsmeer rijdt door een lange, donkere tunnel en vooralsnog is er in de verte nog geen lichtpuntje te zien. Zo laat de actuele financiële situatie zich omschrijven. Het blijkt uit de Perspectiefnota 2021, die dient als voorloper op de komende programmabegroting 2021-2024. Erik Heinrich, wethouder Financiën, wond er vorige week tegenover de pers geen doekjes om: "We zitten financieel in zwaar weer."

Erik Heinrich: 'We staan voor lastige keuzes'

Landelijk staan veel kleinere gemeente in het rood en daar hoort de gemeente Landsmeer nu ook bij. De algemene uitkering van het Rijk bood in 2018 nog voldoende financiële ruimte. Maar deze bijdrage werd verlaagd en dat voelde Landsmeer direct in zijn portemonnee.

"Gemeenten zijn afhankelijk van deze uitkering," stelt Heinrich. "Maar het jasje is nu te krap. Het past niet meer. Het sociaal domein kost meer geld en bovendien zijn we bezig met onze bestuurlijke toekomst. We hadden zicht op een gemeentelijke fusie, maar moeten nu langere tijd zelfstandig blijven."

Sluitende begroting

Het Rijk verwacht van de gemeenten dat ze jaarlijks een sluitende begroting op tafel leggen. Voor Landsmeer wordt dat volgens Heinrich een zware opgave. De klappen die zijn uitgedeeld konden vooralsnog vanuit de reserves worden opgevangen. Dit potje loopt echter leeg. Ingrijpen is noodzakelijk en Heinrich stelt dat er stevige beleidskeuzes moeten worden gemaakt.

Verhogen OZB

Bezuinigen ligt voor de hand en daar wordt zeker aan gedacht. Een van de ideeën is om het gemeentehuis beperkt open te stellen. Maar Heinrich denkt ook aan het genereren van inkomsten, zoals het verhogen van de OZB en de toeristenbelasting.

Het definitieve plaatje is nog niet bekend. De gevolgen van de coronacrisis zijn niet volledig in de perspectiefnota meegenomen en het is nog niet duidelijk op hoeveel compensatie Landsmeer mag rekenen.

Optimisme

Reden genoeg voor somberheid. Toch hoopt en denkt Erik Heinrich zijn natuurlijke optimisme te kunnen blijven uitstralen.

"We gaan er uitkomen. Maar het is niet zo dat we er na één debat van acht tot twaalf uit zijn. We staan voor lastige keuzes. En het zal hier en daar van 'au' gaan."