Leg eens wat anders op de BBQ
Leg eens wat anders op de BBQ (Foto: aangeleverd)

Leg eens wat anders op de BBQ

NOORD - HOLLAND – “Leg eens een ander stukje vlees op de barbecue. Worstjes, hamburgers, saté, spiesjes en drumsticks neem ik normaal mee uit de supermarkt of van de slager. Iedereen lust het, snel klaar en er kan niets misgaan. Maar er wordt ook niet zo snel iets anders geprobeerd”, verzucht Wilma van De Kookschool.

Wilma houdt van gezellig koken, heerlijk tafelen en Bourgondisch genieten. En van experimenteren.

uit comfortzone

Zij vervolgt met culinaire passie: “Op aanraden van de slager ben ik eens uit mijn barbecue comfortzone gestapt en ik heb vlees meegenomen dat ik normaal gesproken zo op het fornuis of in de oven zou bereiden, maar wat we niet snel op de barbecue zouden leggen. En ik ben om! Haal ik soms nog wel eens kant en klaar gesneden lamskoteletjes voor de barbecue, deze keer heb ik een lamsrack meegenomen. En als we dan toch iets anders doen, een rack van een zuiglam, een jong lammetje, uitsluitend gevoed met moedermelk en het eerste lentegras.”

Smaak intenser

Verder raadt Wilma aan om ook eens een dry aged rib eye met bot te proberen. “Omdat het vlees nog eens een aantal weken heeft gerijpt, is het vocht met wel 30 procent afgenomen. Hierdoor is de smaak nog intenser. Geen sausjes voor dit stuk vlees, geen zout, geen peper, puur vlees.”

Een andere BBQ-tip: een picanha. “In goed Nederlands noemen we dat een runderstaartstuk. De naam picanha komt uit Brazilië en wordt het beschouwd als de mooiste steak. Een perfect stuk vlees met een mooi randje vet dat je er vooral niet af moet snijden. Zo behoud je de smaak en malsheid.

Als één stuk op de barbecue

Je kan besluiten er vóór het grillen flinke steaks van te snijden, maar doe eens raar en leg het als één stuk op de barbecue en snijd er plakken van als het vlees gaar is. Dit is een blijvertje. Doen, die picanha.”