Fietsen is een eenvoudig huis-tuin-en-keuken medicijn: in de buitenlucht genieten van de natuur.
Fietsen is een eenvoudig huis-tuin-en-keuken medicijn: in de buitenlucht genieten van de natuur. (Foto: aangeleverd)

Fiets je fit door Noord-Holland

Verbrand snel een oer-Hollandse kroket

NOORD-HOLLAND - Of je nu van de sportieve racefiets, het klassieke oma model of de elektrische e-bike houdt, fietsen is goed voor je. Het is gezond, je beenspieren worden er sterker van en bovendien is het ook nog eens een goede manier om flink wat calorieën te verbranden.

Als je rustig fietst, verbrand je zo’n 50 calorieën per tien minuten. Dat is omgerekend 300 kilocalorieën in een uur. Op intensief of heuvelig terrein loopt dit al snel op naar zo een 100 calorieën per tien minuten, 600 in een uur. Dat is een behoorlijk flinke workout te noemen. Om een beeld te krijgen: in een oer-Hollands broodje kroket zitten gemiddeld zo’n 400 calorieën. Met drie kwartier intensief fietsen heb je die dus volledig verslonden.

Fietsen is een eenvoudig huis-tuin-en-keuken medicijn: in de buitenlucht genieten van de natuur. Zoek je nog een nieuwe fiets? Voor een lange fietstocht is het extra comfortabel als de fiets versnellingen bevat, dit betekent echter niet dat je per sé een toerfiets nodig hebt. Google, tik ‘fietsen’ in en de websites en wensmogelijkheden dienen zich overvloedig aan. Zij verwijzen doorgaans naar de betere fietsspecialist in jouw omgeving.

De populariteit van de elektrische fiets is verder toegenomen. Er werden vorig jaar 420.000 van deze tweewielers verkocht en ook de omzet van de branche steeg. “Elektrische fietsen zijn nu al goed voor ruim twee derde van de totale omzet van de fietsenbranche”, meldden brancheverenigingen RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK. Voor dit jaar verwachten de brancheorganisaties een verdere groei. Ook vanwege de gunstige regels voor het leasen van een elektrische fiets.