Rond tien uur rijdt het bekende busje van SamenMeer vóór.
Rond tien uur rijdt het bekende busje van SamenMeer vóór. (Foto: Aangeleverd)

Weer onder de mensen

LANDSMEER – Hoera! Op 8 juni is de dagbesteding van de Zorgcirkel weer heel voorzichtig begonnen! Voorlopig kan er weer twee dagen lang gezellig met elkaar gegeten, gepraat en gespeeld worden.

De dagbesteding van de Zorgcirkel is voor veel cliënten uit Landsmeer van levensbelang. Weer onder de mensen zijn, een doel voor de dag hebben, dat is waar het om gaat. Rond tien uur rijdt het bekende busje van SamenMeer vóór, tegen vieren wordt iedereen weer naar huis gebracht. De chauffeur en de bijrijder, vrijwilligers van SamenMeer, doen dit werk graag. Ze kennen de cliënten die altijd blij zijn als ze komen. Vóór de coronabeperkingen was de dagbesteding in de Jonkerhof vier dagen per week open, sommige bezoekers komen twee dagen, andere gaan alle dagen. Er zijn allerlei gezellige activiteiten. Eerst wordt er natuurlijk koffie gedronken, dan wordt de krant voorgelezen en het nieuws besproken. Mariette en Astrid, de vaste medewerkers van de dagbesteding, bedenken samen met de bezoekers tal van genoeglijke en creatieve activiteiten. Er worden schilderijen gemaakt, er is gymnastiek en sjoelen; en er zijn veel spellen en spelvormen die weer tot goede gesprekken leiden. Tussen de middag is er warm eten en daarna wordt er even gerust in makkelijke stoelen. ’s Middags is er dan weer iets gezelligs te doen met elkaar. Aan het eind van zo’n dag horen de begeleiders in de bus terug vaak de verzuchting: ”Nu ben ik weer alleen”.

Groot was de teleurstelling toen de dagbesteding moest worden stopgezet. Gelukkig is er op 8 juni weer voorzichtig begonnen, nu in de Zoete Inval aan het Marktplein. De Zorgcirkel biedt de dagbesteding aan om de verhuizing naar een zorgcentrum, te voorkomen of uit te stellen. Het is een uitkomst voor mensen die alleen wonen, maar ook partners, die vaak veel mantelzorg geven, vinden het prettig een dagje ‘voor zichzelf’ hebben.

Als er geen besmettingen zijn kunnen de twee dagen hopelijk snel worden uitgebreid.