Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

Het grote ‘Masterplan’ voor de herinrichting van de wijk ‘Havenzathe’ is afgerond. Het plan was voorbereid door de gemeente, onder leiding van wethouder Mandy Elfferich. De definitieve versie is tot stand gekomen na verschillende overlegrondes met inwoners van de wijk. Het overleg met de wijkbewoners gebeurde vorig jaar nog gewoon ‘in het echt’, maar door de coronamaatregelen moest de consultatie de afgelopen maanden digitaal plaatsvinden.

Masterplan voor Havezathe


Dankzij de overleggen wordt ingezet op het vergroenen en veiliger maken van de wijk, die nu al bekendstaat als groen en kindvriendelijk. Volgens wethouder Elfferich is het uitgebreide overleg met bewoners een werkwijze die past bij deze tijd: “De rol van de gemeente is veranderd: van een overheid die alles bedenkt en regelt, naar een gemeente die luistert, faciliteert en maatwerk levert.” De gesprekken en discussies met wijkbewoners leverden uiteindelijk een flink aantal aanpassingen op, ten opzichte van de originele plannen.

Een van de meest opvallende resultaten is het plan voor de fietsdoorsteek tussen Ilpenstein en het winkelcentrum. Deze doorsteek is tot nu toe steeds tegengehouden door een deel van de Ilpenstein-bewoners. Dankzij zorgvuldig overleg is er toch een doorbraak gekomen in dit ‘hoofdpijndossier’ en hebben Ilpensteiners nieuwe tekeningen voor een fietspad goedgekeurd.


Ook het toevoegen van zogenaamde fietssuggestiestroken op de Burgweg en de Doctor Martin Luther Kingstraat is gebeurd dankzij input van bewoners. Uit een van de eerste wijkavonden kwam naar voren dat de veiligheid voor fietsers op met name deze twee wegen te wensen overliet. Daarom wordt volgens het definitieve Masterplan een deel van de wegen zo gemarkeerd dat fietsers er een min of meer eigen strook krijgen.

In eerdere tekeningen had de gemeente een fietsstraat ingetekend die langs Rhijnestein zou lopen, tussen het westen en het oosten van de wijk. Deze is op verzoek van buurtbewoners uiteindelijk geschrapt. Wel wordt de wijk op andere manieren fietsvriendelijker gemaakt. Zo worden schuine stoepranden verwijderd en komen er op sommige plekken paaltjes te staan die alleen door omwonenden verwijderd kunnen worden. Het moet er onder andere voor zorgen dat er geen ‘bezorgend verkeer’ meer over de stoepen kan rijden.


Oorspronkelijk zou de eerste schop voor het megaproject al dit jaar de grond in gaan. Inmiddels wordt ervan uitgegaan dat pas begin 2021 jaar écht begonnen gaat worden. Totdat het project rond 2028 is afgerond, gaat de gemeente elk jaar naar verwachting ongeveer 1,4 miljoen euro uitgeven aan de riolering en de herinrichting van de wijk.

Marc de Jong