Lezing over klimaatverandering

LANDSMEER - Na een verplichte lange zomerpauze sluit Wijzer dit seizoen af met de drie lezingen die in het voorjaar niet zijn doorgegaan.

Op vrijdag 2 oktober start Bas van Geel af met zijn lezing: 'De invloed van de zon en de de rol van de mens bij klimaatverandering'. Dr. Bas van Geel studeerde biologie en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds zijn promotie in 1976 verbonden aan de UvA, tegenwoordig als (gepensioneerd) onbezoldigd hoofddocent paleo-ecologie.

Oorzaken van klimaatverandering en menselijke invloed op de vegetatie gedurende de periode na de laatste ijstijd staan centraal in zijn onderzoek. Daarnaast onderzoekt hij - via plantenresten, gevulde kiezen en mest – het dieet van mammoeten en andere dieren die leefden tijdens de ijstijd.

Fossiele planten kunnen worden gebruikt om klimaatveranderingen in het verleden te reconstrueren. Bij de huidige klimaatverandering speelt naast een versterkt broeikaseffect en de invloed van de mens, ook de zon een heel belangrijke rol. De energie die de zon produceert is namelijk niet constant, blijkt uit onderzoek aan jaarringen van bomen en boringen uit Groenlands en Antarctisch ijs. Aan de hand van stellingen gaat de spreker op deze zienswijze in. Hij is voorstander van strenge energiepolitiek, maar betwijfelt of 'klimaatpolitiek' mogelijk is.

Het is het niet mogelijk vrij in te lopen. Aanmelden is verplicht. Dat kan via 020–4824190 of samenmeerlandsmeer@kpnmail.nl. Start 14.30 uur, entree € 3,00.