Debby, Linda en Marc hebben het initiatief genomen om tot een referendum te komen.
Debby, Linda en Marc hebben het initiatief genomen om tot een referendum te komen. Foto: Johan W. Koopmans

Goede hoop op referendum

LANDSMEER - Een referendum zodat de inwoners van Landsmeer hun mening kunnen geven over de bestuurlijke toekomst van hun gemeente. Daar zetten Linda Verbeek, Debby Mulder en Marc Zeedijk zich voor in. De tijd en energie die ze hier in steken is - vooralsnog - beloond. Nadat het referendumverzoek dat ze op 16 mei 2019 hebben ingediend door de gemeenteraad is afgewezen is het bezwaar dat ze hiertegen hebben gemaakt gehonoreerd. De raad heeft het advies van de bezwaarschriftencommissie aangenomen en formeert nu nu een referendumcommissie.

door Marcel van Stigt

Uithoudingsvermogen en een lange adem kun je Linda Verbeek, Debby Mulder en Marc Zeedijk niet ontzeggen. Ze zullen niet hebben verwacht dat ze binnen een week bericht terug zouden ontvangen nadat ze op 22 juli 2019 bezwaar hadden gemaakt tegen het afwijzen van hun referendumverzoek, maar dat het zó lang zou duren... Een kleine twee maanden later mochten ze tijdens een hoorzitting hun verhaal doen. Daarna bleef het lang stil. Pas op 27 februari jongstleden bleek dat hun inspanningen niet voor iets zijn geweest. Het advies van bezwaarschriftencommissie om het eerdere besluit over het referendum te herroepen is door de raad unaniem aangenomen.

De drie initiatiefnemers zijn blij met het resultaat. Maar de champagne blijft nog onaangeroerd in de koelkast staan. Linda: "Nu moet er eerst een referendumcommissie worden geformeerd. Zodra die er is, leggen we daar onze vraag neer. De commissie brengt haar advies dan over aan de gemeenteraad en die moet dan weer een besluit nemen. En het kan dan zomaar gebeuren dat die het verzoek opnieuw afwijst."

Voor de drie initiatiefnemers is dat geen reden om het hierbij te laten, al vragen ze zich wel af of de gemeenteraad nu echt gemotiveerd is om serieus werk te maken van een referendum. Marc: "Ik heb het gevoel dat in het gemeentehuis mensen zitten die niets met de bewoners hebben. Alsof we niet bestaan. Maar we gaan door. En het maakt me helemaal niets uit voor welke partij de inwoners kiezen als het referendum doorgaat. Als het maar een partij is die het goed met Landsmeer voor heeft."

"De gemeenteraad is door de bezwaarschriftencommissie op de vingers getikt, maar ook ik heb niet het gevoel dat ze zelf willen," benadrukt Debby Mulder. "Maar we hebben recht op naleving van de referendumverordening. Met een referendum krijgen de bewoners bovendien, net als bij de verkiezingen, persoonlijk bericht. Dat werkt beter dan de enquêtes en wijkbijeenkomsten die tot nu toe zijn gehouden. Maar ik heb veel vertrouwen in de huidige burgemeester, griffier en gemeentesecretaris. Ik heb eerder met de burgemeester te maken gehad en acht hem capabel en objectief genoeg om het verdere proces in goede banen te leiden. Ook heb ik er vertrouwen in dat we van de griffier goede juridische ondersteuning krijgen. De kans dat het referendum er komt acht ik dus toch groot."