Burgemeester Rob Meerhof kwam op visite om de felicitaties over te brengen.
Burgemeester Rob Meerhof kwam op visite om de felicitaties over te brengen. Foto: JWvD

Na 65 jaar nog steeds 'in de wolken'

OOSTZAAN - Het is juli 1949 als de negentienjarige Jan zijn oog laat vallen op de vijftienjarige Susanna. En ze verkeren jaren samen tot 1 maart 1955. Het gemeentehuis is net opgeknapt en er kan worden getrouwd.

Het echtpaar Koger wordt in de echt verbonden door gemeentesecretaris Beerling. Jan heeft dan zijn opleiding afgerond op de Zeevaartschool. Susanna is coupeuse.

Op 2 maart 1955, een dag na de bruiloft, vliegen ze naar Frankfurt, iets unieks in die tijd. En ze reizen verder met de trein naar Rudesheim. Tot hun grote verbazing staat er een muziekkorps te spelen en ligt de rode loper uit. Ze worden uitbundig begroet.

Misverstand

Maar alras blijkt het een misverstand te zijn: Ze worden aangezien voor de Sjah van Perziƫ en zijn echtgenote. Op zich is het al een enorm avontuur, dus de teleurstelling is niet echt groot.

Jan komt terecht bij de Rijksluchtvaartdienst als luchtverkeersleider nadat hij zijn opleiding marconist/telegrafist heeft afgerond. Ze krijgen twee kinderen en exploreren de hele wereld. Ze zijn zo'n beetje overal geweest en staan op het punt om een cruise te maken. Inschepen in Dubai.

Jan heeft jaren in het bestuur van de WOV gezeten en is in die hoedanigheid een van de redders van de Belbus, die in die tijd in financiƫle nood is geraakt. Mede door zijn bemiddeling kon de Belbus overleven en is nu een bloeiende onderneming.

Nog steeds verliefd

Ze zijn beiden nog kwiek, het echtpaar Koger, ze kunnen de wereld nog aan en Jan is nog steeds verliefd op 'zijn meisje''. Burgemeester Rob Meerhof overhandigde aan het echtpaar een prachtige 'Oostzaanse' vaas en een ex-libris gepaard gaande met de hartelijke felicitaties.