Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: )

Politiek Platform Landsmeer

Landsmeer heeft weer twee wethouders

LANDSMEER - Landsmeer heeft weer twee wethouders. Afgelopen donderdag werd Erik Heinrich uit Renkum door de gemeenteraad gekozen als opvolger van de opgestapte Richard Quakernaat. De 64-jarige Heinrich vond de vacature blijkbaar zó interessant dat hij het ervoor over heeft om dagelijks ongeveer 100 kilometer naar zijn nieuwe werk af te leggen. In de spits kan dat een reistijd tot een uur en 45 minuten opleveren. De nieuwbakken wethouder van VVD-huize is 16 jaar politiek actief geweest, waarvan 14 jaar als wethouder. Daarnaast heeft hij 30 jaar lang een eigen bedrijf geleid.

Naar verwachting zal Heinrich verantwoordelijk worden voor de onderwerpen Financiën en Ruimtelijke Ordening, waaronder bijvoorbeeld bestemmingsplannen en aanvragen voor bouwvergunningen vallen. Precies op die vlakken heeft hij in zijn vorige werkomgeving veel ervaring opgedaan. Naar eigen zeggen is hij er niet de persoon naar om angstig in zijn schulp te kruipen als het bijvoorbeeld over bouwplannen gaat. Hij zegt hierover dat hij vindt dat je als wethouder tegelijkertijd moet meebewegen én tot een besluit moet komen dat draagvlak heeft. In Renkum vond men in elk geval dat Heinrich dat goed kon.

In de eerste jaren van zijn wethouderschap werd hij meteen al verantwoordelijk voor grote bezuinigingsoperaties, die nodig waren dankzij de crisis. Dat hij die bezuinigingsperiode zonder kleerscheuren uitkwam, blijkt wel uit het feit dat hij 2 jaar geleden de Erepenning van de gemeente Renkum kreeg opgespeld. Daarbij werd hij geroemd om de "rechte en rechtvaardige lijn" die hij aanhield bij grote bezuinigingsoperaties.

In Landsmeer wordt de nieuwe wethouder naar alle waarschijnlijkheid ook verantwoordelijk voor het monumentenbeleid. Al een aantal maanden ligt er een panklaar voorstel klaar om dat beleid op de schop te nemen. Als Heinrich inderdaad namens het College de nieuwe plannen moet gaan verdedigen, dan zal hij mogelijk onder andere in gesprek moeten met Bert Molenaar. De bekende kippenboer uit Den Ilp zag niet lang geleden het adres van zijn bedrijf op de lijst van 35 mogelijk aan te wijzen monumenten verschijnen en schrok daar flink van.

"Als je van het pand een monument wilt maken, moet je gewoon een miljoen (euro, red.) meenemen," verwacht Molenaar. Het College had eerder bedacht dat bewoners van monumenten ongeveer drieduizend euro kunnen krijgen voor onderhoud, per jaar. Maar omdat de financiële middelen van de gemeente beperkt zijn, kunnen maar 6 aanvragers per jaar zo'n subsidieregeling toegewezen krijgen.

Dit dossier zou weleens een mooie vuurdoop voor de heer Heinrich kunnen worden.

Marc de Jong