Een onverwachte erfenis

Het kan u overkomen. Een ver familielid overlijdt zonder afstammelingen. Dan kan het zo uitpakken, dat een erfenis via een gemeenschappelijke overleden stamvader bij u als levende afstammeling terecht komt. De notaris die met deze erfenis belast is, heeft de taak de erfgenamen op te sporen. Maar wat nu als u de oproep in de advertentie niet hebt opgemerkt?
De notaris weegt hoe zijn inspanningen zich verhouden tot de erfenis. Zo kan het zijn dat het blijft bij die ene advertentie. Wat doet de notaris dan met de nalatenschap? De notaris kan deze boedel afwikkelen en dat kan een positief banksaldo opleveren.
Die som geld geeft de notaris in bewaring bij het Ministerie van Financiën in de zogenoemde consignatiekas. Op rijksoverheid.nl vindt u een mogelijkheid om een register te raadplegen, waar onder andere geld van erfenissen is geadministreerd.
Verrassend aangenaam, zo’n onverwachte erfenis. Na 20 jaar vervalt de erfenis aan de Nederlandse Staat. Zo gaat dat. Tenzij u de erfenis zelf of ‘De Erfenis’ u voordien op het spoor komt.