Fenna (links) en Marjan stellen dat senioren zelf een netwerk moeten opzetten.
Fenna (links) en Marjan stellen dat senioren zelf een netwerk moeten opzetten. (Foto: Rodi Media/MvS)

'Je moet zelf de slingers ophangen'

LANDSMEER - Geïnspireerd door buurtgroepen die in Amsterdam onder de noemer Stadsdorpen met veel succes draaien probeert Fenna Bolderheij iets soortgelijks in Landsmeer op te zetten. Dat doet ze samen met Marjan Farjon. Ze nodigen belangstellende senioren uit om hun wensen te inventariseren en een basis te leggen. Dat moet leiden tot de oprichting van Nabuurschap Landsmeer.

Door Marcel van Stigt

Initiatief voor oprichting Nabuurschap Landsmeer

Wat te doen na je pensioen? Fenna Bolderheij denkt daar al geruime tijd serieus over na. Ver voordat de coronacrisis toesloeg en veel oudere mensen de eenzaamheid op zich af zagen komen, blij met elke vorm van contact, al is het maar een buurtbewoner die buiten voor het raam gaat staan en via het raam een praatje maakt of een kleinzoon die een tekening door de brievenbus duwt.

Dat moet anders. En volgens Fenna kan het - in de normale omstandigheden, zonder coronacrisis - ook anders. "Je moet niet wachten tot iemand zegt: 'Kom mee naar de bingo'. Je moet zelf de slingers ophangen. Zelf je netwerk onderhouden, samen iets met mensen ondernemen. Maar er is een hele generatie die dat nog moet leren."

Een werkcafé dat de gemeente Landsmeer september hield over het vernieuwen van de riolering in haar wijk de Havenzathe, een project dat pas in 2027 is voltooid, heeft Fenna geïnspireerd om na te denken over een gelukkige oude dag in Landsmeer. In een pitch deelde ze haar droom over nabuurschap.

In nabuurschap draait het vooral om iets voor elkaar betekenen. Maar ook om samen iets ondernemen en ervaringen met elkaar delen. Het is nog maar een plannetje, stelt Fenna, maar met voldoende goede wil en medestanders kan een plannetje zomaar uitgroeien tot een concreet project. In Amsterdam blijkt dit al te werken. Er zijn 27 zogenaamde Stadsdorpen actief. De deelnemers bezoeken samen het theater, maken een wandeling door het bos of, heel simpel, komen bij elkaar om gezellig koffie te drinken.

Het is niet alleen handig dat senioren de verantwoordelijkheid voor hun eigen geluk en gezondheid meer bij zichzelf zoeken, het is volgens de twee initiatiefnemers vooral noodzakelijk. Marjan Farjon: "Hulp en zorg gaan in de toekomst tekortschieten. Er zijn straks te weinig zorgmedewerkers, maar er komen wel steeds meer oudere mensen bij. Daarom is het belangrijk, zo'n clubje dat voor elkaar zorgt, helpt bij de schoonmaak, boodschappen haalt, gezellige dingen met elkaar doet."

"En je vraagt nu eenmaal alleen hulp aan mensen die je kent en vertrouwt," vult Fenna aan."Zet dus je eigen netwerk op. Stel jezelf de vraag: wat wil ik? En daarna: hoe kan ik dat op mijn leeftijd realiseren? Met een groepje zou dat kunnen."

Fenna en Marjan zijn ervan overtuigd dat het plan kans van slagen heeft. Er hebben zich al wat medestanders gemeld en meer belangstellenden zijn welkom. Het is de bedoeling om op termijn drie bijeenkomsten te organiseren om de wensen en ideeën te inventariseren en te bespreken. Interesse? Aanmelden is mogelijk via het e-mailadres nabuurschap.landsmeer@gmail.com.