Lizzy kwam pindarotsjes brengen.
Lizzy kwam pindarotsjes brengen. (Foto: Aangeleverd)

Cadeautjes voor de bewoners

LANDSMEER - Toen Lizzy Sneek (8 jaar) hoorde dat de bewoners van verpleeghuis De Keern niet meer bezocht mogen worden vanwege het coronavirus, vond ze dat heel zielig. Met Pasen kwam ze daarom 47 zakjes met zelfgemaakte pindarotsjes brengen. “Daar houden oude mensen toch van!”

Iedereen kent het verpleeghuis dat midden in Landsmeer ligt. De Keern moest de deuren half maart voor alle bezoek sluiten, de bewoners zelf mogen ook niet meer naar buiten. Alles om te voorkomen dat er iemand besmet raakt. Vanaf die tijd worden de bewoners verrast met allerlei initiatieven. Er werden kaarten bezorgd en lekkere hapjes, er was een grote taart van de gemeente, de Jumbo zorgt voor prachtige boeketten. Een zangtrio met saxofonist trad op in de binnentuin en restaurant De Zuyd, Viswinkel Molenaar en slagerij Taam zorgden die middag voor de heerlijkste hapjes.

Toch blijft het heel moeilijk om zo afgesloten ze leven. Een van de bewoners, Mevrouw A. (91 jaar) vertelt me door de telefoon: “Het is balen”, maar direct er achteraan: “Toch proberen we er het beste van te maken”.

Ze ziet om zich heen wat er gedaan wordt om het virus buiten de deur te houden. “Alles wordt voortdurend ontsmet, deurklinken, lichtknopjes, stoelen en tafels na de maaltijd. We nemen niets van de huiskamer mee naar onze kamer, zelfs geen servetje!”

Zij is heel tevreden met alle goede zorg. Ook met de activiteitenbegeleidsters die vaak in de ochtend in de huiskamer iets organiseren is ze blij. Zij is gelovig en vraagt zich af wat de bedoeling van deze crisis is. “Wat gaat er veranderen in de wereld?” Ze vindt dat ze een goed leven heeft gehad. “Ik heb er vrede mee als ik ga.”

Mevrouw A. is nu wel ontroerd over alle liefdevolle acties van de Landsmeerders: “Ik ben wel 91, maar ik wil toch lid blijven van de samenleving!"

Wilt u ook iets voor de bewoners van De Keern doen? Kaarten en vooral kindertekeningen worden zeer gewaardeerd. Afgeven op Marktplein 10.