Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

LANDSMEER - De gemeente Landsmeer is er maar druk mee, met het digitale vergaderen. Afgelopen donderdag overlegde de politiek al digitaal en komende donderdag mogen ook bewoners van Havenzathe digitaal samenkomen.

Digitaal vergaderen

Voor de vergadering van vorige week was er uit de raadsleden een voorzitter gekozen, die vanuit het Gemeentehuis de vergadering via een online-programma voorzat. Daarbij ondersteund door de griffier van de gemeenteraad en twee IT-medewerkers.

Het digitale vergaderen heeft nu al een belangrijk voordeel: de vergaderingen lijken een stuk korter te worden dan vóór de coronacrisis. Dit komt vooral doordat er vóór een digitale vergadering al schriftelijke vragen worden gesteld die voorheen vaak nog tijdens een vergadering werden besproken. De partijen hadden voor de vergadering ook al gemeld in hoeverre ze de onderwerpen nog wilden bespreken in een raadsvergadering. En veel punten werden benoemd als ‘hamerstuk’, waar geen overleg meer over nodig was.

Desondanks waren er nog wel wat punten die online besproken werden. Zo werd er onder andere gesproken over de ontwikkeling van een hotel op het terrein van de volkstuinvereniging. Om ervoor te kunnen zorgen dat dat hotel er snel komt, wil het College van Burgemeester en Wethouders geld gaan uitgeven.

Verschillende politieke partijen vroegen zich af of de gemeente daarmee niet een te groot risico zou lopen. Het is namelijk nog helemaal niet zeker dat de bouw van het hotel op de beoogde plek en de verplaatsing van de volkstuinen door de provincie zullen worden toegestaan. Dan speelt er ook nog het huidige stikstofbeleid, dat de start van het project zou kunnen dwarsbomen. Toch verwacht het College dat in 2021 de grond verkocht kan worden aan de ontwikkelende partij.

Op de agenda stond vorige week ook de bestuurlijke toekomst van Landsmeer. Het College wil graag dat met Oostzaan gesproken wordt over een fusie met die gemeente. De raadsleden wilden dit onderwerp niet digitaal behandelen en stelden de bespreking uit tot in elk geval 1 juni. Gehoopt wordt dat er dan weer ‘gewoon’ in het Gemeentehuis vergaderd kan worden.

In de tussentijd mogen de bewoners van de wijk Havenzathe eens proberen of digitaal vergaderen wel handig is voor hen. Aanstaande donderdag krijgen ze online een presentatie te zien over het ‘definitieve masterplan’ voor hun wijk.

Tijdens die presentatie kunnen ze vragen insturen, die dan live beantwoord gaan worden. Mogelijk mogen ze dan tussendoor ook online over onderdelen stemmen. Om acht uur die avond begint er ook een digitale raadsvergadering.


Marc de Jong