Nieuwe voorzitter Hart voor Het Twiske

LANDSMEER - Stichting Hart voor het Twiske zet zich in voor het behoud van Natura2000-gebied Het Twiske. Na bijna zeven jaar geeft Oliver Tan het voorzittersstokje over aan bestuurslid Sandra Krens, sinds 2014 actief voor de stichting.

De stichting is in 2012 opgericht om het landschap en de natuurwaarden in Het Twiske te behouden en te versterken. Geen overbodige luxe volgens de stichting door de druk van bezuinigingen, vercommercialisering en verstedelijking. Om haar doel te bereiken heeft de stichting bij gemeenten, provincie of recreatieschap ingesproken en zienswijzen of bezwaren ingediend. Er zijn ook - al dan niet ludieke - acties gevoerd.

Nu voert de stichting actie tegen de plannen voor vakantiewoningen in dit Natura2000-gebied. Oliver Tan zegt hierover: “Deze ontwikkeling betreur ik zeer. De rust en stilte zijn noodzakelijk voor de natuur. Overnachten in het Twiske is wettelijk ook niet toegestaan. Gelukkig hebben we overnachtingen bij grote dancefestivals tegen kunnen houden, maar ook een kleine overnachtingsplaats kan overlast geven."

De grote dancefestivals zijn ook een heet hangijzer bij de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. De festivals vinden plaats in het broedseizoen en hebben een enorme impact op het Natura2000-gebied. Tan: “De schade op de natuur wordt nu alleen beoordeeld door de Provincie. Maar deze toets wordt gebaseerd op oude criteria die niet de bescherming bieden die tegenwoordig nodig is. Dit blijkt ook uit de stikstofuitspraak.”

Tan blijft Het Twiske een warm hart toedragen, maar dan niet meer via de stichting.