Berken produceren nog veel pollen. Vooral met deze droge en zonnige lente.
Berken produceren nog veel pollen. Vooral met deze droge en zonnige lente. (Foto: Yvette van der Does/Rodi Media)

Graspollenseizoen veroorzaakt hooikoorts

REGIO - De kans op hooikoortsklachten neemt komende weken flink toe, doordat grassen tot bloei komen. Gras verspreidt zeer sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten. Door droog en zonnig weer met een overheersende oostenwind loopt de concentratie graspollen in de lucht flink op. Wie alleen last heeft van berkenpollen kan uitkijken naar het einde van het bloeiseizoen eind april.

De piekperiode van het graspollenseizoen wordt verwacht in de tweede helft van mei en in juni. Na de piek veroorzaakt graspollen ook in juli nog bij veel mensen klachten. Naast de grassen zullen ook kruiden als zuring en weegbree beginnen te bloeien. Deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen. In augustus veroorzaakt vooral de bijvoet klachten. Ook berken produceren nog veel pollen. Naar schatting bijna een miljoen Nederlanders zijn gevoelig voor deze pollen. Het berkenpollenseizoen begon al in maart en vanaf april kwamen grote hoeveelheden berkenpollen in de lucht terecht.

COVID-19

Sommige hooikoortsklachten overlappen met klachten van COVID-19. Het is verstandig om hooikoortsmedicatie op tijd te gebruiken om zo de klachten van hooikoorts zoveel mogelijk te voorkomen. Dat voorkomt ook eventuele verwarring met COVID-19 klachten.

Tips tegen hooikoorts

Gebruik op tijd (preventief) hooikoortsmedicijnen. Douchen voor het naar bed gaat, om pollen uit het haar te wassen en het kussen schoon te houden. Was kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht. Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren. Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in de ogen. Vermijd inspannende activiteiten in de buitenlucht.