Huurders willen uitstel huurverhoging

OOSTZAAN - Meer dan 79% van de Oostzaanse huurders wil uitstel van de jaarlijkse huurverhoging. Dat blijkt uit een enquête van Huurdersvereniging Oostzaan (HVO). 111 huurders van WOV hebben de vragenlijst ingevuld, meer dan tien procent van de huishoudens. Deze wens voor uitstel ligt in lijn met het verzoek van HVO.

Volgens de HVO heeft de WOV het verzoek tot uitstel afgewezen omdat projecten voor nieuwbouw en verduurzaming prioriteit zouden hebben. Eén van de respondenten: “Zij spreken zelf over sociale woningbouw vereniging. Ik vind dit alles niet zo sociaal. Ik weet van woningbouwcorporaties in andere gemeenten dat die ruim een maand geleden al aangaven later in het jaar een eventuele verhoging door te voeren. De WOV heeft geld nodig voor hun prestigieuze project.”

Ook heeft de HVO in de enquête gevraagd naar de financiële positie van de huurders. Meer dan 12% geeft aan dat ze nu al gevolgen zien voor hun inkomen. Dit is in lijn met het landelijke beeld. HVO verwacht op basis van cijfers van het CPB en IMF dat de financiële effecten van de coronacrisis voor de huurders later zullen volgen. Ook de cijfers van het UWV geven aan dat de aanvragen voor een WW-uitkering explosief toenemen. In plaats van uitstel van de huurverhoging wil de WOV ‘maatwerk’ leveren. De HVO vindt het opvallend dat alle huurders die hebben aangegeven contact te hebben gezocht met de WOV nog niet tot een oplossing zijn gekomen.

Veel respondenten koppelen de huurverhoging volgens de HVO aan het gebrek aan onderhoud en communicatie vanuit de WOV: “Tevens heb ik me al meerdere malen over lekkages en andere mankementen gemeld. Helaas hoor je daar nooit iets op terug. De huurverhoging kunnen ze dan weer wel doorgeven.” En: “Ze willen wel de huur verhogen maar onderhoud, zoals de dakkapellen reinigen, gebeurt dus niet.”

HVO is geschrokken van het beeld dat uit de enquête naar voren komt en heeft in een brief aan de gemeente en WOV gevraagd om herziening van het standpunt over het uitstel van de huurverhoging en meer aandacht voor betalingsproblemen van huurders. Voorzitter Steve Smit: “Een generieke maatregel om uitstel te geven zou voor veel mensen direct wat lucht geven. Maatwerk volgt vaak pas bij betalingsproblemen. Dan moeten de huurders met de pet in de hand gaan vragen bij de heren van het bestuur om een regeling. En waar gaan ze die regeling dan op baseren? Hoe voorkom je dat er geen willekeur is? Dat is beschamend en weinig solidair in deze tijden. We roepen het bestuur van de WOV op om hun gezicht in het dorp te laten zien en dat ze laten zien naast hun huurders en de leden te staan!”