'Huurders niet gebaat met huurbevriezing'

Geachte redactie, Het beeld dat de HVO schetst komt voort uit de enquête en sluit aan bij onze verwachtingen, echter missen wij enige nuance.

WOV verhoogt de huren gematigd; gemiddeld met 2,1%. Huurders die problemen hebben met het betalen kunnen contact opnemen voor een maatwerkoplossing. Wij vinden het niet vreemd dat men voorstander is van het uitstellen van de huurverhoging. Ook in tijden van voorspoed is men doorgaans niet blij met een verhoging. Uit de enquête blijkt ook dat in ieder geval 82% geen problemen verwacht met het betalen. Toch is 79% voorstander van uitstel.

Het is juist dat een aantal corporaties wel heeft besloten de huurverhoging uit te stellen. Dit betreft echter een behoorlijke minderheid. Het overgrote deel heeft besloten de huurverhoging wel door te laten gaan, conform ook het standpunt van het ministerie.

Belangrijkste argument is dat huurders die echt in de problemen komen als gevolg van de coronacrisis niet gebaat zijn met slechts een huurbevriezing maar dat in dat geval gevraagd wordt om maatwerk. De WOV heeft twee verzoeken tot maatwerk ontvangen. In beide gevallen zijn passende afspraken gemaakt. Dit sluit aan bij het landelijke beeld onderzocht door de NRC. Daaruit blijkt dat tot nu toe 8612 huurders zich hebben gemeld bij 197 corporaties met 1,6 mln woningen in bezit (0,5%). De verwachting is wel dat dit zal toenemen, ook onder onze huurders die met ons maatwerkafspraken kunnen maken. Het maatwerk wordt gebaseerd op het sociaal huurakkoord dat is gesloten tussen Aedes en de Woonbond.

Met vriendelijke groet, Nicky Moesman, Voorzitter bestuur WOV