Afbeelding
Ilse Gers bezig met haar werk. (Foto: Michiel De Cleene)

Kunstenaar Ilse Gers voelt ruimte aan

TUINDORP OOSTZAAN - De in Rotterdam woonachtige Nieuw-Zeelandse kunstenaar Ilke Gers (1981) maakt installaties, performances en publicaties waarin beweging, gedrag, sociale en ruimtelijke condities een rol spelen. Vanaf 3 september is werk van haar te zien in de openbare ruimte van de NDSM-werf. De opening is die dag tussen 17.00 en 19.00 uur.

Ze omschrijft haar werkwijze als 'site-sensitief' in plaats van site-specifiek, waarbij het bij de Nieuw-Zeelandse van belang is hoe een ruimte aanvoelt, welk gedrag een ruimte bepaalt en vormt. De aandacht gaat naar het poreuze aspect ervan. Naar elementen waarvan je je op het eerste gezicht misschien niet bewust bent.


Om deze reden heeft één van de minst blijvende materialen haar voorkeur: krijt. Een grondstof om tijdelijke markeringen te maken voor onder meer sportvelden. De voormalige tennisprof werd naast haar fascinatie voor spelregels en belijning op sportvelden gevormd door haar verblijf en studie in Nederland (Werkplaats Typografie en Jan van Eyck). In Nederland vielen Ilke Gers de tekens en taal in de publieke ruimte op in de vorm van (verkeers)regels en wetten door tekst en wegmarkeringen. De openbare ruimte lijkt hier volledig in kaart gebracht, gestructureerd, gedefinieerd en bijgevolg gecontroleerd te zijn. Hiermee bepaalt de wijze waarop de omgeving gestructureerd wordt voor een groot deel wat voor gedrag er in de openbare ruimte ontstaat. Heeft de huidige tijd haar zicht op het gedrag en gebruik van de openbare ruimte veranderd?

Stichting NDSM-werf vroeg Gers om tijdelijk in te grijpen in de openbare ruimte van de NDSM-werf waar deze structuur van regels en wetten juist grotendeels ontbreekt. De kunstenaar bekeek op voorhand uitgebreid de openbare ruimte van NDSM-werf om te zien welk gedrag, gebruik en handelingen er plaatsvinden. Haar uitgangspunt is vaak het schrift. Letters en delen van lettertekens zijn minimale overblijfselen van een verteld verhaal, van informatie over een plaats, een visualisatie van een herinnering.


Na het bekijken van de ruimte maakt ze een 'script' waarna de fysieke uitvoering van de belijning cruciaal is om uiteindelijk tot een tijdelijk beeldend werk te komen. Een lijnenspel dat mogelijkheden genereert over hoe deze gebruikt kunnen worden, maar niet zoals de lineaire of symmetrische taal die op sportvelden of in de openbare ruimte gebruikt wordt.