Schoonmaken hoort erbij...
Schoonmaken hoort erbij... (Foto: Aangeleverd)

Marijke verzamelt doppen voor KiKa

REGIO – De woonkamer van Marijke Blok is volgende week een stuk minder vol… Maar liefst 120 vuilniszakken vol plastic doppen en circa 15 vuilniszakken met ijzeren doppen gaan woensdag 26 augustus vanuit Zaandam naar het KiKa-depot op Goeree- Overflakkee. Om daar vanuit weer naar een plastic recycle bedrijf te gaan. Het recyclebedrijf doneert de opbrengst aan KiKa.

Normaal brengt Marijke eens per kwartaal de doppen zelf weg naar het depot. Maar dit keer wordt het opgehaald omdat het een te grote lading is om even zelf weg te brengen. De Zaandamse heeft haar huis aan de Laan der Vrijheid 23 in Zaandam een doppen-inzamelpunt gemaakt. Via Facebook is er ook in Assendelft, Wormer en Purmerend een inzamelpunt te vinden.

“Momenteel is alleen door de lage olieprijs een extreem lage kilo prijs. Maar zolang het geld voor KiKa oplevert, gaan we er mee door. KiKa gebruikt de opbrengst voor verder onderzoek, betere genezing en behandeling tegen kinderkanker”, aldus Marijke.

Zaterdag zet ze een tent in de voortuin voor de opslag van alle zakken. Want die staan nu ook op diverse locaties. “Woensdag 26 augustus worden de zakken rond 9.00 uur opgehaald. En dan maar hopen dat het er allemaal inpast”, lacht Marijke.

Het is niet alleen het inzamelen wat Marijke doet, ze moet vaak ook nog de vele doppen wassen. Want vieze doppen gaan stinken. Daarom wordt er ook gevraagd de doppen schoongemaakt in te leveren.

Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter vindt KiKa. Hun doel is om dit percentage te verhogen naar 95%. “Met de doppenactie helpen we KiKa weer een klein beetje. Als u nog doppen heeft,
breng ze gerust”, zegt Marijke. Of naar één van de andere inzamelpunten.

Afbeelding