Op het schoolplein.
Op het schoolplein. (Foto: Aangeleverd)

Wilde Ganzen steunt project De Gouwkamp

DEN ILP - Voor de derde keer krijgt De Gouwkamp een bijdrage van Wilde Ganzen voor een project in Burkina Faso. Deze keer gaat het om voorzieningen voor de Association Féminine Teeli-Taaba, een vrouwencoöperatie in een dorp in de regio Sourgoubila, zo’n 25 km van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Er zal een waterpomp aangelegd worden en er worden toiletten, een tweede klaslokaal en een atelier gebouwd..

Op dit moment staat op het terrein één klein klaslokaal voor ongeveer 50 kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar én een afdak waaronder het weefgetouw staat. Ongeveer twee jaar geleden is hier onder de enthousiaste leiding van Mariam gestart met de kleinschalige activiteiten. De toeloop van dorpsgenoten is groot.

Het doel is bestrijden van armoede en werkloosheid, alfabetisering van jonge kinderen, gehandicapten en vrouwen. Er zijn voorschoolse activiteiten voor de kinderen die met name gericht zijn op het leren van de Franse taal zowel mondeling als schriftelijk. Belangrijk bij de bestrijding van de werkloosheid is het weven, breien, en haken van producten die op de markt verkocht kunnen worden. Ook worden met dat doel crèmes gemaakt van de kariténoot. De producten van de groentetuin zullen voor zowel eigen voorziening als voor verkoop op de markt bestemd worden. Tevens zullen vrouwen ondersteund worden met kleine microkredieten ten behoeve van het starten van een eigen kleine onderneming.

Waterpomp

Als eerste zal de waterpomp geplaatst worden. Het water kan direct gebruikt worden bij de bouw, onder andere om de stenen zelf te maken volgens de daar beproefde methode. Maar het is natuurlijk het belangrijkst dat het water uit de pomp de schoolkinderen én de bewoners in de omgeving gezond en bereikbaar drinkwater biedt. Tevens wordt het daardoor mogelijk om op het terrein een groentetuin aan te leggen. Dit biedt meer kansen voor goede voeding en levert een bijdrage aan de bestrijding van armoede.

Na plaatsing van de waterpomp wordt gestart met de bouw van het tweede klaslokaal en het atelier. Als laatste is de bouw van de toiletten en een douche aan de beurt. Ook voor de inrichting van klas- en werkruimten is geld uitgetrokken. Evenals voor de aanleg en ontwikkeling van de groentetuin.

Ziekenhuis

Het tweede project van De Gouwkamp, de renovatie van een gedeelte van het ziekenhuis in Bobo Dioulasso is onlangs voltooid. Ook hier is, in 2019, dankbaar gebruik gemaakt van de 50% bijdrage van Wilde Ganzen.

Bezoekers van de tuin, gulle (anonieme) gevers en kopers van een beeld hebben aan beide projecten een mooi aandeel geleverd. Eigenaren en vrijwilligers van De Gouwkamp zijn daar heel blij mee en bedanken iedereen die daar aan een steentje heeft bijgedragen.Met name is natuurlijk ook de dank groot aan Wilde Ganzen voor de 50% bijdrage. Kijk voor actuele informatie en foto's op www.gouwkamp.nl.


Even een boompje planten.