Wethouder Erik Heinrich gaf een toelichting,
Wethouder Erik Heinrich gaf een toelichting, (Foto: Rodi Media/MvS)

Landsmeer wil financieel gat dichten

LANDSMEER – De dienstverlening terugschroeven, stoppen met de pont van en naar Ilpendam, ‘snippergroen’ verkopen, alleen de verplichte duurzaamheidsmaatregelen treffen, de OZB verhogen en voetbalclubs laten betalen voor het vervangen van hun kunstgrasveld. Zomaar wat voorstellen die het college van Landsmeer bij de gemeenteraad heeft neergelegd om tot een structurele financiële verbetering te komen. Dat is hard nodig, want de gemeente hikt aan tegen een tekort van € 8.00.000,00 à € 1.000.000,00 op de begroting. Afgelopen week gaf wethouder Erik Heinrich een toelichting.

Door Marcel van Stigt

De klok in Landsmeer staat niet op 5 voor 12, maar op 1 voor 12. De gemeente stevent af op een enorm financieel gat, dat zich alleen laat dichten als er rigoureuze maatregelen worden genomen. Daar heeft het college de afgelopen maanden op zitten broeden. Ze wil nu in nauw overleg met de gemeenteraad tot een structurele verbetering komen en heeft voorstellen op tafel gelegd, die morgen tijdens een Beeld- en Oordeelsvormende sessie worden besproken.

De maatregelen die het college heeft bedacht zijn enerzijds gericht op het verminderen van kosten en anderzijds op het vermeerderen van inkomsten. Bijvoorbeeld het terugschroeven van de eigen dienstverlening: het gemeentehuis minder vaak openstellen en onderhoud waar geen spoed achter zit op een iets langere baan schuiven. Ook komt een aantal fte’s te vervallen.

De uitgaven om tot een duurzame gemeente te komen beperken is een ander voorstel: alleen de verplichte maatregelen treffen en niets extra doen.

Kunstgrasvelden

Erik Heinrich: “We denken ook na over de kunstgrasvelden van de voetbalclubs. Die zijn aan vervanging toe. Maar moet de gemeente alles betalen? Zo is het nu wel, maar we stellen het ter discussie. We hebben daarnaast plannen met het ‘snippergroen’, kleine stukjes grond die in eigendom zijn van de gemeente, maar waar we niet veel mee doen. Wanneer ze grenzen aan tuinen, willen we de inwoners interesseren om die stukjes grond te kopen.”

Het college zet ook in op de pont van en naar Ilpendam. Tot nu toe betalen de gemeenten Landsmeer en Waterland mee aan de exploitatie, maar deze laatste stopt daarmee. Het contract met de schipper loopt af en het college legt bij de raad de suggestie neer om het hierbij te laten. Een andere mogelijkheid is om de OZB jaarlijks structureel te verhogen.

Aan de gemeenteraad de opdracht om zich over de voorstellen te buigen. Een lastige klus, vindt Heinrich: “Er zullen ambities moeten worden losgelaten. Ambities die in het raadsprogramma zijn opgenomen, maar toen was het perspectief beter. Als college nemen we onze eigen verantwoordelijkheid. Als uit de keuzes van de raad onvoldoende ruimte komt, gaan we kijken hoe we toch de verplichte sluitende begroting aan de provincie kunnen presenteren.”