Lekker lopen langs het water.
Lekker lopen langs het water. (Foto: Rodi Media/MvS)

Volop variatie in Het Twiske

Een wandeling door Het Twiske, ingeklemd door Landsmeer en Oostzaan, mag in deze serie niet ontbreken. Zoolmate grijpt zijn kans op een onverwacht zonnige dag en laat zich leiden door een wandeling van pakweg 6 kilometer die op route.nl is terug te vinden: ‘Twiske: in het spoor van de turfstekers’. Er zijn in dit waterrijke recreatiegebied verschillende wandelingen uitgezet. Knoop ze desgewenst aan elkaar en beleef een heerlijke wandeldag.

Het Twiske ontleent zijn naam aan het riviertje dat hier eeuwen geleden werd omringd door veenweiden. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de grond drooggelegd voor landbouwdoeleinden. Maar het gebied bleek niet geschikt voor landbouw en kreeg een andere bestemming. Het werd een waterrijk recreatiegebied. En recreëren, dat gebeurt hier volop. Zoolmate ziet het allemaal voor zijn neus gebeuren. Trimmers, fietsers en vogelspotters. Moeders met een kinderwagen. Een jong stel dat twee kano’s in het water laat glijden. Zelfs een man die tussen twee bomen een hangmat heeft gespannen en daarin ligt te lezen.

Zelf zoekt Zoolmate het natuurlijk in wandelen. Het startpunt bevindt zich bij Twiske Haven, waar boten in het water dobberen. Maar… waar begint deze route precies? Zoolmate wordt er niet helemaal wijs uit. Hij kijkt links, hij kijkt rechts en uiteindelijk heeft hij beet als hij op goed geluk richting het verderop gelegen beheersgebouw loopt. Dat ligt op de route die hij moet hebben, dus nu kan de lol pas echt beginnen.

Het eerste deel hoeft Zoolmate alleen maar de rode paaltjes te volgen. Tja, de rode paaltjes. Het doet hem terugdenken aan een wandeling die hij hier jaren geleden heeft gemaakt. De rode paaltjes leidden hem door een stukje bos waar diverse heren schijnbaar doelloos rondwandelden en – fietsten. Zoolmate raakte uitgerekend daar het spoor bijster, zag geen paaltjes meer en keek zoekend in het rond. Een man op een fiets die hem al drie keer was gepasseerd begon rondjes om hem te rijden en probeerde de zoekende blik van Zoolmate te beantwoorden. Die snapte niets van deze aandacht. Totdat het langzaam begon te dagen waar hij was beland en waarom deze heren hier rondhingen. Het misverstand uitleggen was geen optie. Zoolmate vond het volgende paaltje alsnog en haastte zich om weg te komen.

Achteraf best grappig, beseft Zoolmate, terwijl hij, omgeven door vrolijk gekwetter, via een bospad een open stuk bereikt. Verharde paden zijn bij hem niet favoriet, maar er valt niet altijd aan te ontkomen. Ook nu niet. Maar gelukkig gaat de route alweer snel naar links, opnieuw dwars door de pure natuur over smalle, slingerende paden. Een medewandelaar komt Zoolmate tegemoet. “Goedemiddag”, zegt de man en Zoolmate doet hetzelfde, met een blik van herkenning. Wij wandelaars. Wij groeten elkaar, zoals ook motorrijders, buschauffeurs en truckers dat doen.

Op driekwart van de route zoekt Zoolmate het avontuur. In plaats van rechtdoor te lopen, besluit hij een ongerept gedeelte via een hek te betreden. ‘Bloemrijke slootoevers’ vermeldt het verweerde bord. Maar er staat ook een waarschuwing bij: 'De dieren kunnen zich onvoorspelbaar gedragen'. Zoolmate slikt even, maar waagt toch de sprong.

Van dieren heeft Zoolmate hier weinig te duchten. De grote grazers die in Het Twiske rondhobbelen zijn niet hier of houden zich nu toevallig elders op. Aan de rand van het water, glinsterend in de zon, staan ranke bomen en verder is dit een open weiland. Het pad gaat er zigzaggend doorheen en binnen tien minuten is Zoolmate terug op de route. Toch even een stukje fraaie natuur meegepikt.

Zoolmate vervolgt de route langs de brede Stootersplas, in het midden van Het Twiske. En dan doemt Twiske Haven alweer op. Zoolmate verheugt zich op een groot glas muntthee op het terras aan het water. Het wordt een teleurstelling. De deur van het restaurant staat uitnodigend open, maar, laat de uitbaatster weten, alleen voor groepen. Zoolmate probeert het nog met de smoes dat hij een groep wandelliefhebbers vertegenwoordigt. Ze schudt meewarig het hoofd. Zoolmate wordt even vriendelijk als resoluut afgewimpeld. Maar deze heerlijke wandeling neemt ze hem niet af.


Zoolmate

Het Twiske bestaat voor een deel uit bos.