Een van de installaties die te zien zijn tijdens het FIBER Festival.
Een van de installaties die te zien zijn tijdens het FIBER Festival. (Foto: aangeleverd)

Groningse aardbevingen voelen

REGIO - In de Noord-Amsterdamse Tolhuistuin is van 24 tot en met 27 september is de tentoonstelling Instability te zien. Van speculatieve opgravingen op het voormalige Shell-terrein tot intieme voelbare Groningse aardbevingen en zelflerende systemen. De expositie is onderdeel van het FIBER Festival, huisgenoot van de Tolhuistuin, en biedt alternatieve ingangen om de klimaatcrisis voelbaar te maken.

Vier dagen langs staan verschillende installaties en kunstwerken in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Door de lens van audiovisuele kunst en artistieke toepassingen van technologie, biedt een generatie opkomende kunstenaars een alternatieve blik op de relatie tussen de Westerse mens en haar omgeving. Zo maakt de installatie The Intimate Earthquake Archive van kunstenaar Sissel Marie Tonn (DK) aardbevingen voelbaar middels draagbare pakken. Seismische gegevens, ontleend aan datasets van de aardbevingen in Groningen, worden omgevormd tot trillingen die de bezoeker direct op het lichaam ervaart. Kunstenaar Thijs Ebbe Fokkens (NL) vraagt zich af in welke mate kunst kan bijdragen om na te denken over het klimaat. Hij nodigt de bezoekers uit om middels een speculatieve opgraving, Every Future is a Crime Scene, te kijken naar de huidige wereld vanuit een andere tijd. In de Tolhuistuin, het voormalige hart van de fossiele brandstofindustrie, verwijst de kunstenaar met een knipoog naar de manier waarop Shell al meer dan 50 jaar toekomstscenario’s verkent, maar sinds 1968 weet dat fossiele brandstoffen grote gevolgen hebben voor het klimaat.
De tentoonstelling start donderdag 24 september om 17.00 uur en is daarna dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 22.00. Reserveer vooraf via https://fiber.stager.nl/web/tickets.