Mevrouw Pijnappel wordt 92 jaar.
Mevrouw Pijnappel wordt 92 jaar. (Foto: Aangeleverd)

Het verdriet omdat je je kinderen niet kunt zien

LANDSMEER – "Met je hoofd begrijp je dat het RIVM geen bezoek voorschrijft, toch komt je hele gevoel ertegen in opstand." Ben Pijnappel vertelt over zijn moeder in De Keern die bijna haar 92ste verjaardag viert.

Mevrouw Pijnappel woont al zes jaar in De Keern. Ze denkt met een zekere weemoed terug aan de tijd vóór de verbouwing naar verpleeghuis. Maar klagen doet ze niet, ook niet in coronatijd.

Haar wereld is heel klein geworden, nu iedereen op de eigen etage blijft. De familie komt niet meer, maar ook de vele trouwe vrijwilligers kunnen niet meer komen. Zij hebben altijd veel contact met bewoners en helpen bij de activiteiten. Dat betekent dat er dus minder afleiding is in een periode waar dat nu juist zo welkom zou zijn. Goede zorg komt nu op de eerste plaats en daar is iedereen natuurlijk blij mee. Maar mevrouw Pijnappel vindt het ook zwaar. Ze heeft wel telefoongesprekken, maar dan mist ze de lichaamstaal die er altijd is als je bij elkaar in de kamer zit. Haar zoon vindt dat erg verdrietig. "Ze mist haar kinderen en kleinkinderen. Een telefoongesprek kan niet op tegen echt bij elkaar zijn, en elkaar even kunnen aanraken."

De Keern 67 jaar

Deze week bestaat De Keern 67 jaar. Op 7 mei 1953 werd het ‘moderne Rusthuis voor ouden van dagen’ in Landsmeer geopend. Het waren na de oorlog tijden van grote woningnood en deze rusthuizen moesten woningen opleveren voor jonge gezinnen. Het rusthuis werd bejaardenhuis, het bejaardenhuis werd verzorgingshuis en ten slotte, in 2019, werd het verzorgingshuis een verpleeghuis. In 1993 is De Keern door een landelijke organisatie, de Zorgcirkel, overgenomen van de gemeente Landsmeer. De 67ste verjaardag zal voorlopig niet gevierd worden. Door het coronavirus heeft iedereen wel iets anders aan zijn hoofd. De medewerkers doen er alles aan om besmetting buiten de deur te houden, maar wachten ook, met de bewoners en familie, met smart op een vaccin.

Ook de bewoners van De Keern een plezier doen? Kaarten en vooral tekeningen worden zeer gewaardeerd. Afgeven op Marktplein 10