Het grote café-restaurant bij het stadsstrand op de NDSM-werf.
Het grote café-restaurant bij het stadsstrand op de NDSM-werf. (Foto: Pllek)

Pllek moet verdwijnen voor woningbouw

TUINDORP OOSTZAAN - "Een beetje zuur," noemt Sjoerd Steenbeek, de exploitant van Pllek, het grote café-restaurant bij het stadsstrand op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord de gang van zaken. In 2011 won hij een prijsvraag voor 'creatieve horeca aan het strand' en een jaar later opende hij Pllek met een vergunning van tien jaar, want daarna moest het terrein beschikbaar zijn voor woningbouw. Maar hoewel die bouw is uitgesteld tot minstens 2028 moet Pllek toch verdwijnen en zoekt de gemeente Amsterdam een nieuwe, ook weer tijdelijke huurder van het terrein.

door John Jansen van Galen

Een beetje zuur? Zeg maar: knap zuur, zeker nu in de coronacrisis de tachtig personeelsleden toch al thuis zitten. En nu Steenbeek net een ingrijpende kostbare verbouwing achter de rug heeft: of hij die investering nog kan terugverdienen is nu hoogst onzeker.

Pllek ontwikkelde zich sedert 2012 snel tot een hotspot aan het IJ, vooral voor jongere leeftijdscategorieën. Het kon er overstelpend druk zijn. Uw verslaggever vestigde er het wereldrecord ‘op je hoofdgerecht wachten’ (3 uur, 10 minuten) en volgens Steenbeek kwam dat in de eerste tijd meer voor. "We werden overspoeld." Maar hij heeft de ‘logistiek’ sindsdien drastisch verbeterd en ook het menu ingrijpend veranderd: "Biologische kaart, weinig vlees. En nu zouden we over anderhalf jaar weg moeten.’’

Volgens hem tekende 16.500 mensen een petitie om Pllek tot 2028 te laten blijven De vergunning werd indertijd verleend door het stadsdeel Noord, maar dat verloor sedertdien veel van zijn zeggenschap. De kwestie valt nu onder de gemeente Amsterdam en dat ziet Steenbeek niet als een voordeel: "Een wethouder beslist er nu over maar die gaan af op hun ambtenaren. Je overlegt nooit meer met iemand die ook politieke macht heeft."

Toen hij informeerde of zijn vergunning niet tot 2028 verlengd kon worden, kreeg hij nul op het rekest.

"Inderdaad," beaamt wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening, Groen Links) via haar woordvoerder Lisa den Oudendammer, "Die vergunningen werden verstrekt voor vernieuwing en experiment. Daar past tijdelijkheid bij. Andere initiatieven moeten ook een kans krijgen."

Een andere gegadigde is overigens nog niet gevonden, zodat het risico bestaat dat de werf naast het stadsstrand een lege plek blijft.