Waterpolitie in actie

Het jaarlijkse terugkeren van de zomer geeft de lokale overheid tevens een plicht om de waterrecreanten veilig te laten ontspannen. Hiervoor worden agenten ingezet die de wateren van Landsmeer en Oostzaan en het Kanaal beveiligen en dat mag een beetje kosten, gemiddeld twee boten en een politievoertuig met apparatuur en zelfs een drone met piloot.

Wie zijn de degenen die door de waterpolitie in de gaten worden gehouden?

Wel, dat zijn de kleine, snellere bootjes van de jongere inwoners van beide dorpen, de zogenaamde Alu-crafts, die met 6 pk al een snelheid van 20 km per uur kunnen halen, echter met minimale diepgang geen schade aan de oevers toebrengen.

Dat is anders als de waterpolitie met hun zware en met 90 pk opgetuigde platbodems P-407 & P-408 de natuurwateren 'onveilig maken'.

Hogere snelheid

Hoe dat zo? Wel, een aantal keren per week gaan deze politieboten met een veel hogere dan toegestane snelheid van 9 km per uur door het kanaal, heen en terug, en met de auto nog net bij te houden.

Geen wapengeweld

Wat beschermt de waterbromsnor dan wel allemaal?

In elk geval geen wapengeweld, roof, afpersing, autodiefstal,verboden wapenbezit, inbraak, uitkeringsfraude, smokkel, drugshandel, cybercrime, vrouwenhandel, fietsen diefstal, fraude, afpersing, heling, vernieling, fout parkeren.

Controle bootjes

Er blijft niet veel over dan controle van bootjes en hun bestuurders, zwemvesten, toeter, veiligheid kabeltje, verbandtrommel, brandblusser, drankgebruik, vaarbewijs en als winstpakker de (6-9 km) snelheidsovertredingen.

Zo kan ik een zware boete oplopen als ik met mijn kleindochter op een oude surfplank rustig met mijn 60 pk visboot door de slootjes sleep ( 5 km), omdat ze er weleens zou kunnen gaan waterskiën. Hoe belachelijk.

De passerende jachten, en scheepvaartverkeer worden echter nimmer gecontroleerd op vracht, veiligheid en eigendomscertificaten, verzekering en vaar- en vervoerbewijs.

Belastingbetaler

En wat mag dat dan wel kosten per bootjesbezitter, als we uitgaan van 300 bootjes waarvan +/- 40 de snelheid zouden kunnen overtreden? Dan kost dit de belastingbetaler > € 80 - € 120.000 per vaarseizoen = € 3000 p/p /pj.

Dat waterrecreanten en ook ik weleens wat sneller willen varen en het vaarbewijs hebben, zijn deze bekwaam om daar waar het kan ook eens sneller te varen. Gedacht kan worden aan het Noordhollandsch Kanaal, ergens tussen de twee veerpontjes, waar de damwanden voldoende bescherming bieden.

Als de waterpolitie nú met half gas passeert, komen de golven zelfs net boven de damwanden uit.

Minste golfslag

Een snel varend bootje maakt de minste golfslag, door de opgeheven diepgang; half gas geeft een veel grotere waterverplaatsing en dito boeggolf, het is maar een weet …

En bijvoorbeeld op zondag als de waterpolitie dit hardvaren kan monitoren en begeleiden, dan ontstaan er vanzelf begrip voor beide partijen met hun eigen verplichtingen en ( recreatie)behoeften.

Bootjes dwars

De waterbungalowbewoners van onder andere de Gortesloot kunnen bij overlast oude bootjes dwars (verkeersdrempel) op het water ankeren en zo de snelheid inperken, en de vrede bewaren. Ook de koe is ooit kalf geweest.

Het is natuurlijk buitenproportioneel, zo’n klein bootjesbelang tegenover 17.000 dorpsinwoners die geen extra bescherming krijgen tegen allerlei criminele activiteiten.

Een politieapparaat dat zo onderbezet is mag eigenlijk niet zo’n groot deel van zijn agenten en materieel inzetten voor zo’n kleine groep (brave) inwoners...


Peter R. Ruijs, Landsmeer, wonend langs het kanaal