Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

Digitale achterstand

LANDSMEER - De combinatie van politiek en digitaal vergaderen is nog geen groot succes. Zo verliep het begin van de online raadsvergadering op donderdag 23 april bijzonder moeizaam. De raadsvergadering bevatte flink wat ongemakkelijke momenten, omdat de techniek de raadsleden behoorlijk in de steek liet. Om nog maar te zwijgen van de keiharde vloek van een van de raadsleden die ineens te horen was, middenin de vergadering.


Iets eerder op de avond was de aangekondigde online presentatie over de Havenzathe al uitgelopen op een fiasco. Terwijl vele inwoners uit de wijk zich online probeerden aan te melden, crashte het platform waar de presentatie zou moeten plaatsvinden. Voor velen werd pas duidelijk dat de presentatie uiteindelijk niet kon doorgaan, toen hierover een bericht verscheen in de Facebookgroep 'Je bent Landsmeerder als…'

Groot verschil

Het is opvallend hoe groot het verschil is met het bedrijfsleven. Bij veel bedrijven is videobellen inmiddels in korte tijd ingeburgerd geraakt en worden zo steeds vaker belangrijke beslissingen besproken. In Landsmeer is de politiek in elk geval nog niet zo ver dat 'grote' onderwerpen als de bestuurlijke toekomst digitaal worden afgehandeld. Elke partij heeft daarvoor zo zijn eigen redenen. Een algemeen gevoel lijkt te zijn dat de beste discussies alleen gevoerd kunnen worden als de vergadertijgers elkaar in de ogen kunnen kijken.

Gezichtsuitdrukkingen

Zo ziet CDA Landsmeer het niet kunnen zien van gezichtsuitdrukkingen tijdens debatten als "een groot nadeel".

Volgens D66 is het vooral “belangrijk dat alle raadsleden volwaardig en ongestoord mee kunnen doen.” Tijdens de afgelopen raadsvergadering bleek dat in elk geval heel erg lastig te zijn. Iets wat ook de partij Hop en Honing zo heeft ervaren. Volgens hen zou bovendien “vooral het gedeelte waarbij interrupties en snelle reacties een onderdeel vormen” verloren gaan tijdens online vergaderingen.

Transparant en democratisch

Lokaal Landsmeer zegt dat de gemeenteraad iets anders is dan het bedrijfsleven en geeft daar ook een reden voor: “Wij moeten, en willen transparant en democratisch werken,” aldus de lokalen.

De PvdA mist vooral mogelijkheden voor “schorsingen of inbreng van deskundigen” tijdens digitaal overleg en de VVD denkt dat bij sommige onderwerpen de ‘participatie’ van bijvoorbeeld inwoners een probleem wordt.

GroenLinks ziet de minste beren op de weg en wil op de achtergrond alvast heel veel digitaal voorbereiden: “De werkgroep Bestuurlijke Toekomst kan digitaal en een gesprek met de Commissaris van de Koning ook.”

Achterstand tot bedrijfsleven

De vraag blijft, wanneer de Landsmeerse raadsleden eindelijk concluderen dat de achterstand tot het bedrijfsleven eens ingehaald moet worden.


Marc de Jong