Zo ziet de tuinvisite eruit.
Zo ziet de tuinvisite eruit. (Foto: Fenna Bolderheij)

De tuinvisite en familiefoto’s

LANDSMEER - Een veilige manier om met mooi weer bezoek te ontvangen is de tuinvisite. Samen in de tuin zonder kans op besmetting, het is een van de alternatieven die de medewerkers van De Keern bedachten. En voor bewoners met dementie is er iets nieuws: familiefoto’s of filmpjes groot op de televisie.

De handyman van De Keern heeft in de kleine binnentuin twee tijdelijke tuinafscheidingen neergezet, op anderhalve meter van elkaar. Aan beide kanten zijn tuinstoelen neergezet. Na een telefonische afspraak met de verzorging van de afdeling, wordt de bewoner naar de tuin gebracht. Bij mooi weer, dat is het de laatste tijd gelukkig vaak, kun je zo toch even met elkaar praten. Na een half uurtje wordt de bewoner weer opgehaald. De tuinvisite is voor sommige bewoners en familieleden echt een oplossing, maar het blijft behelpen als moeder bijvoorbeeld slechthorend is. Voor mensen met dementie is het niet uit te leggen waarom de partner niet dichterbij komt. Op de tweede etage van de Keern waar mensen met dementie wonen, is een andere oplossing gevonden: Illi-TV, je eigen foto’s en levensverhaal op het televisiescherm.

Illi-TV is mooi stukje techniek. Het is een klein kastje dat op de televisie wordt aangesloten. Naast mooie films kunnen bewoners persoonlijke foto’s en filmpjes bekijken. Bewoners worden er echt blij van om vertrouwde beelden groot zien op de TV te kunnen zien en er met de zorg (en straks weer met het bezoek) over te praten. Voor de familie is het leuk om regelmatig nieuwe foto’s of kleine filmpjes op te sturen. Illi-TV is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie en de activiteitenbegeleiding van de Keern heeft het als proef laten installeren. Voor de familie is het een mooie manier om moeder of vader in deze coronatijden toch even naar vertrouwde beelden te laten kijken. De cliëntenraad hoopt dan ook dat de proef slaagt en dat de bewoners ervan kunnen blijven genieten.

Wilt u ook de bewoners van De Keern een plezier doen? Kaarten en vooral ook kindertekeningen worden door de bewoners zeer gewaardeerd. Afgeven op Marktplein 10