Mai Neijens benadrukt dat haar patiënten altijd kunnen bellen.
Mai Neijens benadrukt dat haar patiënten altijd kunnen bellen. (Foto: Rodi Media/MvS)

Bellen met de huisarts kan altijd

LANDSMEER - De coronacrisis houdt iedereen zo veel mogelijk thuis, maar het gevolg is dat de gang naar de huisarts om verschillende redenen minder snel wordt gemaakt. "Begrijpelijk, maar er zijn nog steeds ook andere ziektes dan corona," benadrukt huisarts Mai Neijens. "En ook nu zijn we er voor iedereen."

Patiënten blijven om verschillende redenen weg

Zoals al haar collega's heeft ook Mai Neijens direct maatregelen getroffen toen het coronavirus wild om zich heen begon te slaan en de overheid met strenge regels ingreep. Ze heeft de agenda van de praktijk leeg gehaald en afspraken waar mogelijk uitgesteld. Met een volle wachtkamer, waarin de patiënten dicht op elkaar zitten, is immers niemand gediend.

Veiligheid voorop. Je kunt nu niet zomaar binnenlopen en voor mensen die zich op corona willen laten testen is een aparte zij-ingang ingesteld. Zij mogen pas naar binnen zodra Neijens zich in een beschermend pak heeft gehuld en door een kier een mondkapje heeft aangereikt.

Professioneel

Mai Neijens heeft zich professioneel in de nieuwe situatie gevoegd en voert veel overleg met haar collega's in Landsmeer. Juist nu gaat haar aandacht uit naar haar patiënten; naar degenen die zich op corona willen laten checken, maar ook naar degenen die met de meer reguliere klachten kampen. Want die blijven nu weg.

Drie redenen

"Daar zijn drie redenen voor," stelt Mai. "Mensen blijven weg omdat ze denken dat we het heel druk hebben. Ze willen niet lastig zijn. Heel lief, natuurlijk. Of ze zijn bang dat ze hier corona oplopen. Of ze zijn bang dat ze naar het ziekenhuis moeten, waar coronapatiënten liggen."

Angst is begrijpelijk

Mai Neijens roept haar patiënten op hun klachten serieus te nemen en zich evengoed bij haar te melden. De angst die bij mensen leeft is begrijpelijk, maar niet nodig vanwege het strikte beleid dat nu in de praktijk wordt gevoerd. Bovendien kan het ronduit onverstandig zijn om geen actie te ondernemen.

"Een patiënt van mij kampte met hartfalen en werd steeds benauwder. Gelukkig belde zijn dochter me. Ik ben er zelf heen geweest en nu hoefde hij niet naar het ziekenhuis. Maar als je te lang wacht, moet dat misschien wel.

Beter een inschatting maken

Los daarvan: bellen is altijd mogelijk. Via de telefoon kan Mai een diagnose maken, adviezen geven, maar eventueel ook aangeven dat het wijs is even langs te komen voor een onderzoek.

"Een voordeel is dat ik al mijn patiënten ken," aldus Mai. "Zo kan ik beter een inschatting maken."