Rosemarijn Dral is blij dat de Kerkstraat eindelijk wordt aangepakt.
Rosemarijn Dral is blij dat de Kerkstraat eindelijk wordt aangepakt. (Foto: Rodi Media/MvS)

Kerkstraat wordt veiliger en groener

OOSTZAAN – Na de renovatie van het Zuideinde maakt de gemeente Oostzaan zich op voor een volgend groot project. De Kerkstraat gaat op de schop en wordt opnieuw ingericht en verbeterd. Met het oog op de veiligheid krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte en wordt de 30 km-zone verlengd tot de kruising met De Dors, er komen 57 parkeerplaatsen bij en daarnaast zorgen 52 extra bomen voor een groener gezicht. De omwonenden zijn nauw bij het project betrokken.

Door Marcel van Stigt

Omwonenden nauw bij renovatie verkeersader betrokken

De Kerkstraat ligt er volgens wethouder Rosemarijn Dral een beetje armoedig bij. De verkeersader wacht al tien jaar op een onderhoudsbeurt en nu gaat het dan eindelijk gebeuren. “Ik ben daar heel blij mee”, stelt ze. “Het project is vaak uitgesteld, maar onderhoud is wel een van de kerntaken van de gemeente. De verkeersveiligheid wordt verbeterd en de weg wordt groener. We hebben goed nagedacht over de communicatie, net als bij het project Zuideinde. We gaan de bewoners en ondernemers veel brieven sturen, zodat ze constant op de hoogte zijn. Dat zou ik zelf ook willen als ik daar zou wonen. En door ze goed te informeren hebben ze ook meer begrip voor de overlast tijdens het project.”

Maar niet alleen dat. De omwonenden hebben alle ruimte gekregen om mee te denken. Projectleider Wim Wilms: “De mensen die er wonen of werken kennen de knelpunten en hebben ideeën voor oplossingen. We hebben ze uitgedaagd: kom maar met die ideeën. We hebben 250 reacties ontvangen en dat heeft geresulteerd in een voorlopig ontwerp. Die hebben we digitaal gepresenteerd en daar kwamen 200 opmerkingen op. We hoeven dit niet zo te doen, we zouden het kunnen laten bij informatieve briefjes. Maar ik vind dat dit zo hoort.”

Aan de hand van de laatste opmerkingen is het plan aangescherpt. Het definitieve concept gaat eerst naar het college en daarna naar de raad. De verwachting is dat het project medio maart/april 2021 start en eind van het jaar wordt afgerond.

Er wordt vooral ingezet op verkeersveiligheid. Diverse omwonenden hebben laten weten hoe het er nu voor hun deur aan toe gaan: auto’s die doodleuk links langs een vluchtheuvel inhalen, auto’s die onder het viaduct het fietspad nemen, auto’s die en ’s avond met hoge snelheid voorbij razen. Om dit soort weggedrag te voorkomen of op zijn minst te ontmoedigen staan diverse maatregelen op het programma. “Wilms: “We verminderen het aantal vluchtheuvels en er komen lage plateaus. Die mogen niet te hoog zijn vanwege trillingen in de omgeving, maar hopelijk zijn ze hoog genoeg om vaart te minderen. Bij het fietspad onder het viaduct plaatsen we bordjes, want die zijn er nu niet. En we gaan de paaltjes anders inrichten, zodat het voor automobilisten heel moeilijk wordt op het fietspad te komen.”