De teddybeer staat voor warmte en geborgenheid.
De teddybeer staat voor warmte en geborgenheid. (Foto: HVO)

HVO: 'Stel de huurverhoging uit'

OOSTZAAN - Huurdersvereniging Oostzaan (HVO) heeft in de afgelopen periode 100 teddyberen een nieuw huisje gegeven in het dorp. De beer staat voor kracht en de teddybeer voor warmte en geborgenheid. Dat zijn zaken die we juist in de rare tijden goed kunnen gebruiken.

Normaal zou HVO huis-aan-huis de zogenaamde Huurwijzer verspreiden over de huurverhoging. Door de coronacrisis is dat nu niet mogelijk. Daarom heeft ze op specifieke adressen een beertje afgegeven en een exemplaar van de Huurwijzer.

Er liggen nog steeds exemplaren op de tafel in het atrium van het gemeentehuis. Die kunnen gewoon worden meegenomen, ook voor de buren. In deze uitgave van de landelijke Woonbond staan de regels voor de jaarlijkse huurverhoging en de wijze waarop huurders eventueel bezwaar kunnen maken.

HVO heeft aan WOV om uitstel van de jaarlijkse huurverhoging gevraagd, echter heeft WOV laten weten dat zij toch ook dit jaar de huren gewoon willen verhogen. Veel woningbouwcorporaties kiezen voor een andere weg: huurverhogingen worden uitgesteld of zelfs niet doorgevoerd. HVO: 'Helaas wil WOV hier niet aan en ligt de prioriteit bij geld in de kas voor de uitvoering van dure projecten.'

HVO maakt zich zorgen over de financiële draagkracht van de huurders. Veel mensen raken hun baan en hun inkomen kwijt. Op dit moment dan nog een huurverhoging krijgen is een zure boodschap en kan huurders in de problemen brengen. Om meer inzicht te krijgen in de draagkracht van huurders is er op de website https://huurdersverenigingoostzaan.nl/ een enquête te vinden. Deze is tot en met 10 mei in te vullen.