Marco van Buuren (links) en Henk Blaauw zien erop toe dat alleen kinderen doorlopen.
Marco van Buuren (links) en Henk Blaauw zien erop toe dat alleen kinderen doorlopen. (Foto: Rodi Media/MvS)

De bal rolt weer, maar met beleid

REGIO - De bal is afgelopen woensdag weer aan het rollen gebracht. Maar wel met beleid. De voetbalclubs moeten immers een respectabele lijst met regels in acht nemen. SV Kadoelen had zich goed op deze versoepeling voorbereid en was er helemaal klaar voor.

door Marcel van Stigt

De zon schijnt en diverse ouders zetten hun kind, gehuld in sportieve outfit en soms een Dopper in de hand, af bij het terrein van SV Kadoelen. De jongste jeugd mag trainen en daar is volop animo voor. Maar er gelden wel regels. Voorzitter Henk Blaauw en vice-voorzitter Marco van Buuren staan twintig meter voor het toegangshek geposteerd om alleen de kinderen door te laten; ouders mogen niet mee. Voor een van de kinderen is het loopje naar het trainingsveld zonder ouder net even te spannend. Tranen vloeien. Henk Blaauw schiet te hulp en neemt haar vaderlijk bij de hand. Hij brengt haar naar haar trainer en dan kan ook zij weer lekker tegen een bal trappen.

Zoals bij elke voetbalclub kwam de coronacrisis ook bij SV Kadoelen aan als een tackle van achteren. Tijd om hier lang bij stil te staan was er niet. Er moest direct worden gehandeld. Een blauwdruk 'Hoe omgaan met een pandemie' als leidraad was niet voorhanden, wel kon zowel Henk als Marco putten uit de kennis en ervaring die ze in het bedrijfsleven hebben opgedaan.

Henk Blaauw: "We hebben een vergadering belegd en besproken hoe verder te gaan. Daarbij hebben we ons laten leiden door de overheid. We hadden ons plan snel klaar en dat voeren we nu met behulp van onze vrijwilligers uit."

De crisis heeft het voetbal wekenlang volledig lamgelegd. Competities kwamen stil te liggen, kampioenen konden niet worden gehuldigd en de zo belangrijke kantine-inkomsten bleven uit.

Marco van Buuren: "Het scheelt ons 16.000 euro. Maar gelukkig zijn we een gezonde club en kunnen we deze klap hebben. Het verbouwen van de kleedkamers waarmee we waren begonnen kan ook gewoon doorgaan. Voorraad waar we mee bleven zitten hebben we geschonken aan de Voedselbank."

De bal rolt weer, maar wel met beleid. SV Kadoelen heeft veel jeugdleden en die worden in groepjes toegelaten. Voluit voetballen is nog niet aan de orde. Los van de coronaregels moeten de kinderen na wekenlang stilzitten eerst loskomen. En daarbij laat de club zich meteen van zijn meest sociale kant zien.

Henk Blaauw: "We hebben een maatschappelijke functie. Ook kinderen uit de buurt die geen lid zijn mogen meetrainen."