Burgemeester Rob Meerhof doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de Oostzaners.
Burgemeester Rob Meerhof doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de Oostzaners. (Foto: Rodi Media/MvS)

'We kunnen deze crisis aan'

OOSTZAAN – De coronacrisis houdt Nederland in een stevige wurggreep. Hoe komen we hier uit? En wanneer? Gevoelens van angst, twijfel en onzekerheid wriemelen door elkaar. Hoe is de situatie in Oostzaan? En wat kan de gemeente voor inwoners en ondernemers betekenen? In gesprek met burgemeester Rob Meerhof.

door Marcel van Stigt

Een raar gevoel waar we in zitten. Zo vat burgemeester Rob Meerhof de beleving van de coronacrisis in één zin samen. Iedereen zal zich daarin herkennen. Alle hoop en ogen waren onlangs gericht op premier Mark Rutte. Vanaf het beeldscherm sprak hij het volk bijna vaderlijk toe.

Op kleinere schaal wordt iets soortgelijks verwacht van de burgervaders. Rob Meerhof had dat al onderkend en heeft zowel op Facebook als op de site een statement geplaatst. Zijn boodschap: omzien naar elkaar met anderhalve meter er tussen.

Afstand houden

Afstand houden is nu van groot belang, maar dat moet soms nog even landen. Rob Meerhof: "Kinderen hoeven nu niet naar school en gaan de straat op. Sommigen klimmen bij OFC over het hek en gaan daar voetballen. Het is natuurlijk niet erg dat ze buiten zijn; naar buiten gaan is ook het enige wat je nog kunt doen. Maar ook zij moeten afstand houden. Dus ouders, hou je kinderen in de gaten."

Nieuwe regels serieus nemen

Rob Meerhof waakt over het wel en wee in Oostzaan en benadrukt dat iedereen de nieuwe regels serieus moet nemen. Voor de burgemeester zelf is het soms ook nog even wennen. Zoals voor iedereen is et ook voor hem gebruikelijk mensen de hand te schudden. Die gewoonte moet hij nu beteugelen. Ook binnen het college zijn de maatregelen doorgevoerd. "De gemeente draait wel gewoon door, maar we vergaderen iedere ochtend op afstand: via een conference call."

Regionaal beleidsteam

Het coronavirus laat zich niet leiden en het is niet te voorspellen wat er gaat gebeuren. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn maakt Rob Meerhof samen met zeven collega-burgemeesters deel uit van het regionaal beleidsteam. Twee keer per week voeren ze onder meer met de politie overleg om de lijnen uit te zetten.

De maatregelen en regels zijn duidelijk en die worden in Oostzaan netjes nageleefd – té netjes bijna. Meerhof: "Er mogen geen bijeenkomsten met meer dan honderd mensen plaatsvinden, maar die zijn er eigenlijk niet. Huwelijken zouden bijvoorbeeld gewoon kunnen doorgaan. Maar mensen zijn zelf voorzichtig en kiezen voor zekerheid. Begrijpelijk. Ook omdat de horecagelegenheden dicht zijn. Als je trouwt, wil ja na afloop natuurlijk wel een feestje kunnen vieren. Wel vraag ik de mensen niet te gaan hamsteren. Dat is niet nodig. Ook zien we nu dat er files ontstaan bij de gemeentewerf. Men is nu massaal in de tuin bezig en het tuinafval moet weg. Maar houd ook hier afstand. Neem je eigen verantwoordelijkheid."

Facturen versneld betalen

Het college probeert de ingezetenen daar waar mogelijk te ondersteunen. De wethouders bellen zelf met huisartsen, scholen en ondernemers om te informeren hoe ze met de nieuwe situatie omgaan. Meerhof neemt de horecaondernemers voor zijn rekening. Hij is ze stuk voor stuk aan het bellen. Zijn eerste vraag: hoe is het ermee? Daarna gevolgd door: wat zijn je grootste knelpunten? En vervolgens wordt bekeken in hoeverre de gemeente de helpende hand zou kunnen bieden. Zelf gaat de gemeente de facturen van haar eigen leveranciers versneld betalen. Cash binnen handbereik hebben is voor de ondernemers nu immers van groot belang.

Veel mantelzorg

Onderling zorgen de Oostzaners goed voor elkaar. "App-groepen worden gebruikt om iets voor elkaar te doen, en dat had ik ook wel verwacht. Dat zie ik ook in de straat waar ik woon. Er wordt veel mantelzorg verleend, maar deze mensen gaan niet voor het Mantelzorgcompliment."

Het zijn onzekere tijden, maar Rob Meerhof is ervan overtuigd Oostzaan eruit gaat komen.

"Als we blijven doen wat we nu doen, strenger zijn voor onszelf en de regels en maatregelen van de overheid naleven, kunnen we deze crisis aan. Ik ben blij dat de inwoners naar elkaar omzien, vooral naar degenen die kwetsbaar zijn en geïsoleerd raken. We kunnen omzien naar elkaar en tegelijkertijd afstand houden."