Afbeelding
(Foto: )

Boekenweek, MH 17 en Groet als El Dorado

Zaterdag 7 maart begint de Boekenweek met als thema Rebellen & Dwarsdenkers en duurt tot en met zondag 15 maart. Wie voor € 15,- besteedt aan boeken, krijgt gratis het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette van Annejet van der Zijl, die eerder furore maakte met boeken over Annie M.G. Schmidt, Prins Bernhard en Heineken en de recente bestseller De Amerikaanse prinses. In 1985 publiceerde ik met co-auteur Herman Arnolds De vijftig Boekenweekgeschenken 1932-1985. Daarin aandacht voor Hella S. Haasse die maar liefst drie Boekenweekgeschenken schreef: in 1948 Oeroeg, in 1959 het essay Dat weet ik zelf niet en in 1994 Transit. Voor een fotobiografie van Patricia de Groot vroeg Hella mij zelf haar debuutfoto bij de dichtbundel Stroomversnelling uit 1945 op te sturen uit Mijn eerste boek – 30 Schrijversdebuten. Ik was vereerd.

Een van de Rebellen & Dwarsdenkers is auteur Peter d'Hamecourt. Hij was meer dan 20 jaar het gezicht van de NOS en AD als correspondent in Moskou en publiceerde daarover Moskou is een gekkenhuis. Onder zijn 10 boeken bij Conserve was, behalve een biografie van Vladimir Poetin, ook een tweeluik Rusland in oorlog 1 & 2 – Met zichzelf en de wereld – MH 17 slachtoffer van Poetins oorlog. Daarin hield hij in deel 1 een maandboek bij vanaf september 2013 tot en met juli 2014 en in deel 2 van augustus 2014 tot januari 2015. Uiteraard kregen beide delen veel aandacht. En onderstreepten de sterke vermoedens wie voor het neerhalen van MH 17 verantwoordelijk is: de door Rusland gesteunde separatisten. Op woensdagavond 11 maart organiseert theater De Kunstmin in Dordrecht een avond rondom Peter d'Hamecourt, waarbij behalve zijn boeken ook zijn journalistieke werk centraal staat. Peter heeft vorig jaar een herseninfarct gehad, maar herstelt goed mede door intensieve revalidatie.

Het had overigens weinig gescheeld of ons gezin had op 17 juli 2014 ook in het MH 17-toestel gezeten. Wij gingen elk jaar naar het geboorteland van mijn vrouw – Indonesië – en kenden de zwakke plekken van het toestel. Op onze 'vaste' plek rechts naast het gangpad zat een kuil in de stoel en deed het leeslampje het niet ondanks herhaalde opmerkingen hierover tegen de steward.

Exact op 14 juli kwamen mensen op bezoek die enkele dagen later vertrokken naar de Oost. We zwaaiden ze uit om drie uur 's middags en een paar uur later vertelde mijn zoon IJsbrand dat MH 17 was neergehaald. We waren geraakt. Als mijn vrouw nog in het onderwijs had gezeten en niet was gestopt in 2012, hadden wij vanwege de zomervakantie in het toestel kunnen zitten! De vraag is bij het MH 17-proces, dat 9 maart begint, wat het oplevert zonder aanwezigheid van de verdachten.

Nu staat er een KLM-vlucht gepland over 3 weken, maar gaat het wel door? Want tussenstop Singapore heeft 93 coronavirus-besmettingen sinds 26 februari. Het wordt of een andere tussenstop of rechtstreeks vliegen naar Indonesië.

Zondagmiddag maakten we ons hoofd leeg door een mooie wandeling door de duinen te maken en te denken aan de wedstrijd die AZ bij Ajax te wachten stond. We genoten extra van ons mooie duinbos en moesten er niet aan denken dat Staatsbosbeheer er een streep doorheen zet. Laat alsjeblieft het compromis-overleg met gedeputeerde Esther Rommel iets moois opleveren. Zodat we ons mooie bos kunnen houden, want niet alleen op het godeneiland is het een paradijs, Groet is eveneens een El Dorado!