De Eeuwigelaan. Wordt het straks eenrichtingsverkeer naar zee?
De Eeuwigelaan. Wordt het straks eenrichtingsverkeer naar zee? (Foto: Ed Bausch)

Verkeer Eeuwigelaan opnieuw ter discussie

BERGEN - "Het fietspad is te smal en de verschillen in snelheden zijn te groot." Wethouder Erik Bekkering herhaalt het steeds als een mantra.

DOOR ED BAUSCH

Evenals: "Er ligt een gemeenteraadsbesluit om op de Eeuwigelaan van één tweerichtingenfietspad naar twee éénrichtingsfietspaden te gaan, waarmee het wandelaars het fietspad kunnen gebruiken. Wij zijn bezig om daar uitvoering aan te geven." Dat laatste wil hij, zich de blaren op de tong pratend in de dinsdag niet al te druk bezochte informatie-avond in de Ruïnekerk, echt in alle openheid doen. Maar oei, dan zijn er toch bezoekers die er aan twijfelen of er nou wel echt een raadsbesluit ligt en wat dan dan mogelijk inhoudt. Anderen vinden het democratisch niet in orde dat een in de vorige coalitie weggestemd Collegevoorstel in een nieuwe coalitie weer op tafel komt.

Snelle bakfietsen

Weer anderen zien de in de kerkzaal opgestelde tekeningen en komen meteen met suggesties die naar hun idee meer recht doen aan de Eeuwigelaan, in hun ogen een erg unieke erfgoedlaan in een erfgoeddorp. Je kunt over de ruim een kilometer lange laan nu wandelen naar zee aan de zuidkant. Aan de noordkant ligt het fietspad, tweerichtingsverkeer. "Maar er gaan ook brommers en scooters overheen en soms gaan de e-bike fietsers nog harder dan hen. En dat doen ze dan ook nog met een onverwachte bakfiets erachter gekoppeld. Je kunt beter het slechte gedrag aan pakken", zo ging het dan rond in de zaal.

Twijfel aan cijfers

Wat gedacht was als een informatie-avond over met zorg getekende situaties op het lange traject werd echter opnieuw een bij tijd en wijle felle discussie over democratie, over echt gehoord-worden, over nut en noodzaak, over de poging tot behoud van omgevingsschoon. Over een klein aantal piekmomenten en heel veel momenten van stilte en nauwelijks fietsers, over twijfel aan cijfers over ongelukken, over de constatering dat de meeste ongelukken niet iets met verkeer hadden te maken, maar met de persoonlijke omstandigheden van de weggebruiker op dat moment.

Kinderwagen

"Kan ik straks nog wel met de kinderwagen naar het dorp wandelen", vroeg de een. "Als ik naar het dorp wil fietsen moet ik straks eerst een stuk richting zee fietsen, dan oversteken en dan pas aan de overkant naar het dorp, dat ga ik niet doen", zei een ander. "Er zijn veel te weinig oversteekplaatsen. Hoeveel onveiligheid gaat dat opleveren?" En: "Het doel wordt met deze oplossing niet bereikt en dan moet je niet zoveel geld uitgeven. Er zijn andere prioriteiten in onze gemeente."

Algemeen belang

"We staan hier niet om een besluit te bediscussiëren", blijft de wethouder herhalen. "En we gaan heus geen snelweg voor fietsers maken, de oude banken blijven gewoon staan. Zeker moeten er wat bomen weg, maar we plaatsen er nog meer terug. Wij willen natuurlijk ook dat de Eeuwigelaan zijn sfeer behoudt", zei de wethouder. "Maar de wet zegt dat je op een uitvalsweg 50 km per uur mag rijden op de rijbaan, dat kunnen wij niet veranderen. Dus kunnen we de brommers niet overhevelen naar de rijbaan. " Anderen in de Ruïnekerk zeggen dan zoiets als 'willen is kunnen'.

De op de bijeenkomst afgekomen Eeuwigelaan-bewoners tonen zich zeker niet als predikers van nimby: not in my backyard. Ze hebben zorg uit algemeen belang. Maar huiverig zijn ze wel, voor toenemende onveiligheid door vergroting van het aantal oversteekplaatsen en huiverig voor forse aantasting van het aanzien. Er is ook twijfel of ze zich wel goed vertegenwoordigd hebben geweten in de speciale klankbordgroep herinrichting Eeuwigelaan.

Richt beleid op pieken

De wethouder doet staande de avond geen toezeggingen, maar zegt over de procedure van vóór zijn tijd ook: "Hier was eerst de oplossing gegeven voordat het probleem was uitgelegd."

Lees verder >>