Afbeelding
(Foto: )

Compromis bomenkap dankzij actiegroep

Sinds najaar 2016 mocht ik van nabij meemaken hoe een actiegroep werkt als instanties als provincie en Staatsbosbeheer (SBB) je confronteren met de dreiging van het kappen van meer dan 100.000 Corsicaanse dennen in onze Schoorlse duinen. Er werd gewerkt aan natuurherstel, zo heette het en de bomen moesten plaatsmaken voor grijs zand. Jaja, die stuift straks over ons heen in Schoorl, in Groet en in Camperduin was de gedachte. Een actiegroep met zo'n twintig vrijwilligers was snel geformeerd met kopstukken als stukadoor Aart Mors (de meest gedreven man van ons allemaal), de ter zake kundige ingenieur Jan Engelbregt en ijzersterke dame Joke Volkers, die als voorzitter stuivertje wisselde met Jan. Verder Marga Geurds, heel nauwgezet en Dik Pruis uit Heemskerk, vertrouwd met het PWN-gebied in Kennemerland. Jan en Joke lieten zich door Peter H. Toxopeus fotograferen in de duinen voor het boek 'Hier is zon, zee en zand' waarin auteurs als Margriet Brandsma, Hennie Harinck en Jacob Vis zich warm voorstander toonden van het behoud van onze bomen. En met Adriaan van Dis en Jeroen Krabbé als aanbevelers achter onze actie stonden.

Kerst 2016 zongen we 'O denneboom' op accordeonmuziek van Lia Stam in het Witte Kerkje van Groet en maakten in het donker een stille bedevaartstocht door het Baaknolbos. We schoten onze protesten af per brief en mail naar alle gezagsdragers. Staatsbosbeheer was de grote boosdoener, want die ging ervandoor met 800 miljoen euro aan bomen, een gratis geschenk van 100.000 bomen à 8.000 euro per stuk. Zelf pleitte ik voor het behoud van onze duinbossen bij premier Rutte in het Torentje. Zijn chef protocol verwees naar ministers Wiebes van onder meer Klimaat en Schouten van onder meer Natuur, maar antwoord kwam alleen van de hoogste ambtenaren.

Inmiddels hadden we meer dan 24.261 handtekeningen opgehaald tegen de bomenkap en dat aantal bleef groeien. Het beste resultaat haalden we bij het aanbieden van het Burgerinitiatief met 8.570 handtekeningen tegen de bomenkap aan de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk op 29 november vorig jaar in het Provinciehuis in Haarlem. Dat werd gevolgd door een toelichting op 13 en 16 januari bij de Commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid van Provinciale Staten en op 3 februari volgde behandeling van ons Burgerinitiatief door de Statenvergadering. Na het indienen van verschillende moties, waaronder een die besloot tot voortzetting van volledige kap, kwam gedeputeerde Esther Rommel met het voorstel om met ons in gesprek te gaan. Arthur van Dijk besloot daarop behandeling van onze zaak te verdagen naar de volgende Statenvergadering van 9 maart, maar ook die dag kwam het er niet van omdat gedeputeerde Esther Rommel nog geen compromisvoorstel had met de actiegroep.

Dat is nu wel concreet geworden op donderdag 12 maart. Daarin is afgesproken dat weliswaar een deel van het Dr. Van Steijnbos mag worden gekapt, maar dat het Leeuwenkuilbos ongemoeid blijft. Het is de bedoeling dat daarna gemonitord wordt of dat een grotere biodiversiteit gaat opleveren of juist niet. Voorlopig is de rust weergekeerd en is het Burgerinitiatief tegen de boskap ingetrokken. Daarnaast wordt de actiegroep geïnformeerd door PWN over beoogde kapplannen en samen met hen een meerjarenplan opgesteld. Uiteindelijk heeft het Burgerinitiatief na vier jaar actie voeren gezorgd voor meer grip op SBB, PWN en de provincie en dat is winst, voor ons bos en de toekomst.

Afbeelding