Het plakkaat bij de Bergense huisartsen laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
Het plakkaat bij de Bergense huisartsen laat aan duidelijkheid niets te wensen over. (Foto: Ed Bausch)

Coronavirus houdt flink huis in gemeente Bergen

BERGEN/EGMOND AAN ZEE - Het Bergens Nieuwsblad maakte maandag 16 maart een ronde door Bergen en Egmond aan Zee in een poging een beeld te schetsen van de situatie die in de tweede helft van vorige week is ontstaan.

DOOR ED BAUSCH

Natuurlijk is dit de weerslag van betrekkelijk toevallige ontmoetingen. Toch geven die wel aan dat de gemeenschappen zich goed realiseren dat er een uitzonderlijke periode aanbreekt, zeker waar bijna iedereen leeft van toerisme. En die sector is sinds zondagavond vrijwel geheel gesloten. Met als gevolg geschoktheid en grote zorgen. Maar in winkels voor de eerste levensbehoeften waren het dagen van kerstachtige drukte. De grote lijn is: berusting en acceptatie. Hier nog met een glimlach, daar een traan. In de loop van de maandag hoe dan ook een groeiend besef dat alleen door samen te werken en tegenstellingen te overbruggen de situatie het hoofd kan worden geboden, zoals premier Rutte het later op de dag zou verwoorden.

Complottheorie?

Zeker kwamen we personen tegen die de situatie aanduiden als een mondiale complottheorie. En zeker konden er personen worden gesignaleerd die alleen aan het eigenbelang dachten en met drie volle karren de supermarkt uitkwamen. Bovenal werd duidelijk dat de lokale dorpsgemeenschappen de dreun die het virus uitdeelt aan het verwerken zijn. Het leek maandagmiddag op de sfeer als de scholieren vakantie hebben. Maar hé, nu ook alle horeca dicht. Een ongekend beeld.

Open en dicht

Bij bloemenzaak Vergeet me niet in Bergen zeggen Loeki Komen en Mirjam Bergsma dat ze doorgaan zolang de veiling werkt. Bij supermarkt Deen is bedrijfsleider Marcel Monincx vol lof over het gedrag van de klanten en over de bereidwilligheid van zijn personeel om gewoon te komen werken, allemaal met handschoentjes aan. "De supermarkten zullen open moeten blijven, en dat kan ook. De voorraden zijn er."

Lees verder op pagina 3

Liesbeth Tuynman van boekhandel Thomas verkoopt nu veel meer lesboeken voor kinderen om thuis in te werken.
Robert Mol, de echte bakker: 'Mensen komen nu bij ons iets lekkers halen in plaats van op het terras.'
Cor Bakker uit Bergen zegt: 'Laten we het hoofd koel houden!'
Marcel Monincx, supermarktmanager van de Deen: 'Ons personeel is heel bereidwillig.'
Het Huis met de Pilaren gesloten. Dit beeld zie je niet vaak.
Bij café d'Alderliefste mist Monique van Klaveren (midden) haar klanten natuurlijk.
Scholier Peer Oudega gaat wat extra vakken vullen en wiskunde bijspijkeren.
Waar het altijd levendig is heerst nu stilte.
Bij bloemenwinkel Vergeet me niet brengen bloemen troost.