Gerard du Prie, markant Egmonder, is overleden.
Gerard du Prie, markant Egmonder, is overleden. (Foto: NH Nieuws/YouTube)

In Memoriam: Gerard du Prie

EGMOND AAN ZEE – De eerste Sterkte Man van Nederland, Gerard du Prie, is woensdag 11 maart op 82-jarige leeftijd overleden. De Egmonder werd in 1979 ineens een bekende Nederlander door de titel 'Sterkte Man van Nederland' te bemachtigen.

In het spectaculaire programma van de AVRO, keken veel mensen naar de televisie, waar de deelnemers grote vrachtwagens voortrokken, ijzeren staven moesten buigen en telefoonboeken moesten verscheuren. Maar Du Prie was al eerder bekend door zijn prestaties als worstelaar en powerlifter bij het Alkmaarse SSS (Sport Staalt Spieren). Du Prie verdiende zijn brood als lasser, smid en later als uitsmijter bij verschillende horeca-etablissementen.

Opmerkelijke prestaties waren de wereldtitels powerlifting in 1983 en 1986. In verschillende interviews in landelijke kranten noemde hij zijn sport zelfs 'bovenmenselijk'. Door zijn bekendheid ontving Du Prie veel uitnodigingen om in tv-shows zijn verhaal te vertellen. Ook gaf hij demonstraties in het land, waardoor hij financieel tijdelijk afhankelijk was. De bovenmenselijke prestaties leverde Du Prie op latere leeftijd veel lichamelijke ongemakken op. De laatste jaren was Gerard du Prie nog te zien in Egmond aan Zee, waar hij altijd nog veel herkend werd.

Du Prie is 82 jaar geworden. In besloten kring is inmiddels afscheid genomen van de 'Oersterke Eerste Sterkte Man van Nederland'.