Oproep: stel de afvoer van afval zoveel mogelijk uit
Oproep: stel de afvoer van afval zoveel mogelijk uit (Foto: Pexels.com)

Milieustraten te druk en afval naast containers

BERGEN - De gevolgen van het coronavirus in de samenleving zijn ingrijpend. De gezondheid van iedereen staat daarbij voorop. De BUCH-gemeenten proberen in deze moeilijke situatie de dienstverlening zo goed mogelijk in stand te houden. Dit kan alleen samen met hulp van inwoners.

Het is te druk op de milieustraten en daardoor moeilijk om voldoende afstand van elkaar te houden. De gemeenten hebben de regels op de milieustraat aangescherpt en roepen inwoners nogmaals op de afvoer van afval zoveel mogelijk uit te stellen. Mocht een bezoek toch noodzakelijk zijn, houd dan rekening met wachttijden of kom op rustige momenten (op werkdagen vroeg in de ochtend, tussen de middag of een uur voor sluitingstijd). Een beperkt aantal mensen wordt tegelijk toegelaten; bij de milieustraten in de gemeente Bergen zijn dat vijf auto's met daarin maximaal twee personen. Verder wordt aan inwoners gevraagd om voor de slagboom in de rij te wachten in de auto of bij de fiets tot zij aan de beurt zijn. Is de rij erg lang, kom dan een andere keer terug. Volg de instructies van de medewerker op en houd je aan de regels. Hier wordt de komende tijd extra op toegezien.

Afval naast de container

Meer mensen zijn thuis. Hierdoor is er een behoorlijke toename van afval. Er wordt meer afval aan huis opgehaald, maar ook de ondergrondse containers voor restafval, glas, papier, textiel en PMD zijn eerder vol. Zet afval dat niet meer in de container past niet naast de bak; dit zorgt voor zwerfafval, ongedierte en extra inzet van medewerkers, die hard weken om de leefomgeving veilig en schoon te houden. De containers worden al vaker geleegd, maar de gemeenten vragen om een extra inspanning van haar inwoners: houd de leefomgeving netjes. Plaats (grof) afval niet naast een container als deze vol is maar neem het mee terug naar huis en probeer het op een ander moment nog eens of breng het naar een milieustraat op een andere locatie.

Buitendienst werkt door

De medewerkers van de buitendienst zijn nog volop bezig. Dat gaat vaak om cruciale functies zoals op de zeer drukke milieustraten, de afvalinzameling, het rioolbeheer, de veerponten en de mogelijkheid tot begraven. Ook de medewerkers die zorgen voor het openbaar groen, de wegen en de speelplaatsen werken door. Zij proberen de openbare ruimte in een goede en veilige staat te houden. Ze werken volgens de richtlijnen van het RIVM; de gemeente verwacht dat inwoners dat ook respecteren. Houd dus afstand. Alleen zo kunnen zij hun werk veilig blijven doen en de omgeving netjes houden.


De maatregelen gelden in ieder geval tot en met 28 april. Als iedereen zich aan de regels houdt kan de dienstverlening op peil worden gehouden. Hiervoor is begrip en medewerking van inwoners hard nodig. Alleen samen krijgen we corona onder controle.