De bewoners gooiden de armen omhoog en deden de handklap mee op Queen’s 'We Will Rock You'.
De bewoners gooiden de armen omhoog en deden de handklap mee op Queen’s 'We Will Rock You'. (Foto: Ed Bausch)

Twisten voor je voordeur op de galerij: schudden met de heupen in coronatijd

SCHOORL - “Goed zo met die heupen, en nu alles van je afschudden.” Gaandeweg gingen er vorige week donderdagochtend steeds meer deuren open op de verschillende verdiepingen van de galerijflat De Sanderij in Schoorl. Nu de danscursisten vanwege de beperkingen door de virussituatie niet naar haar toe konden komen zocht docente Saskia van de Kruk hèn op. Midden op het grasveld van de binnentuin van het wooncomplex en gewapend met een microfoon en een geluidsbox lokte ze de bejaarde bewoners naar buiten waar ze voor hun voordeur, op ruime afstand van elkaar, Saskia konden volgen in haar danspassen.

DOOR ED BAUSCH

Draaiorgelsfeer

De bewoners gooiden de armen omhoog en deden de handklap mee op Queen’s 'We Will Rock You', best een hevig nummer. Maar wat te denken van 'Let’s Twist Again' van good old Chubby Checker. Het voetenwerk bij deze dans spatte van de galerijen af! En dan was er nog voldoende energie voor een flinke partij luchtgitaarspelen. Zo bracht het eerste lentezonnetje een leuke sfeer in de binnentuin, op initiatief van de Stichting Welzijn Bergen. Zoals vroeger de draaiorgelman muzikale vrolijkheid kwam brengen in de straten zo eindigde nu deze ochtend in Schoorl met een walsje op 'Tulpen uit Amsterdam': daar kwam dus de lente evengoed.

Eigen buurt ontdekken

In beweging blijven, dat lijkt het motto deze weken. Naast al het binnen zitten is er in vele straten in de dorpen ook actie met skeelerende, dravende, wandelende en fietsende inwoners. Er kan evengoed nog veel, vergeleken met andere landen, als je maar in je eentje gaat en goed afstand houdt. Het leuke is dat iedereen elkaar begripvol groet, waar je ook gaat. En het lijkt ook niet verkeerd dat inwoners ook de eigen buurt van soms heel andere kanten ontdekken, dichtbij huis wandelend. Wie weet wat ervan beklijft.

Wel lopen, maar alleen

Sporten en bewegen in clubverband heeft een belangrijk sociaal aspect en dat laatste is er nu dus even niet.

Lees verder op pagina 6