Een Tientjesboom voor de Ruïnekerk

Drie jaar geleden begonnen we in de kerkelijke community een speciale geldwervingsactie voor goede doelen in de weken voor Pasen. Daarvoor plaatsten we een berkenboom in de kerk waarin iedereen op zondag een tientje kon ophangen. Dit idee sloot aan bij een oude religieuze traditie om in de vastentijd voor Pasen geld te doneren voor mensen in moeilijke situaties. In 2018 ging de opbrengst naar de Bergense Stichting Top Kenia, die honderden kinderen naar school laat gaan. In 2019 was het resultaat naar een Olga Podusova, die zwerfkinderen adopteerde in Oekraïne. Dit jaar gaat het geld naar Aidsweeshuis Sunshine House in Zuid-Afrika.

Het probleem alleen is, dat de kerk dicht is en dat mensen onze vieringen alleen maar online kunnen volgen (zie www.kerkinbergen.nl). Maar wat schetst ieders verbazing; tijdens deze coronacrisis hebben we ruim tweemaal zo veel kijkers dan voor de crisis. Afgelopen zondag volgden ruim 500 mensen onze palmpasenviering. En de giften voor Tientjesboom stromen binnen, nu er een bankrekeningnummer in beeld wordt gebracht. In drie zondagen mochten we al 230 tientjes in de boom hangen, dat is ruim € 700,- per zondag. En dan hebben we Pasen, het slot van deze serie, nog tegoed.


Daarom heeft de kerkelijke gemeente besloten om tussen Pasen en Pinksteren de Tientjesboom een tweede leven te geven. Dat sluit natuurlijk goed aan bij de paasgedachte van lente en nieuw leven. Het nieuwe doel wordt: Stichting Ruïnekerk. Dit monument is niet alleen het thuis voor de kerkelijke community, maar ook een centrum van cultuur en identiteit van veel mensen in Bergen en de wijde omgeving. De Ruïnekerk is immers van ons allemaal. Net als veel anderen wordt ook de Stichting Ruïnekerk hard getroffen door de coronacrisis. Alle culturele activiteiten van niet-religieuze aard moesten worden geannuleerd. Dus nauwelijks inkomsten, maar de vaste lasten voor het lopend onderhoud lopen door. Zo’n verlies kan Stichting Ruïnekerk niet aan.


Wat zou het mooi zijn, als veel mensen een donatie zouden willen doen voor de Tientjesboom om zo de Ruïnekerk te steunen. De Tientjesboom kent ook halve tientjes van € 5,- en dubbele tientjes van € 20,-. Maar elk bedrag is natuurlijk welkom. Wil je mee doen? Dat kan door een gift te doen via NL04 RABO 0358515475 ten name van Diaconie Protestantse Gemeente Bergen NH. (Dit rekeningnummer is namelijk bij veel schenkers bekend) De kerkelijke gemeente stuurt de gelden meteen door naar de Stichting. En foto’s van de resultaten - een bloeiende tientjesboom - zal op veel plaatsen worden gedeeld. Zullen we samen de Ruïnekerk helpen door deze crisis te komen? De Ruïnekerk kan niet zonder jou!

Ds. Engele Wijnsma