Vuurtoren van de week: Hov.
Vuurtoren van de week: Hov. (Foto: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week: Hov

Door: Frits van Eck

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Hov, nummer 400 in de serie.

Langeland is een Deens eiland gelegen tussen de Grote Belt en de baai van Kiel. Het eiland doet zijn naam eer aan, een kleine zestig kilometer lang en circa 10 kilomater breed.

Landbouwgebied

Het is een landbouwgebied waar veel graan wordt verbouwd. Een brug verbindt het eiland via Tåsinge met Fünen. Vanuit Spodsberg brengt de veerboot je naar Lolland. Rudkøbing is de grootste stad van Langeland. Op het eiland zijn vijf vuurtorens te vinden, waarvan je er vier op één dag kunt bezoeken. De vijfde, Kjelds Nor, staat op de zuidpunt van het eiland en is een apart bezoek meer dan waard. De vuurtoren van Hov staat aan de noordoostkant van Langeland. Deze toren is sinds 1893 in bedrijf. Hij is 12 meter hoog, de lichthoogte is eveneens 12 meter. Het witte, rode en groene licht gaat twee seconden aan en twee seconden uit. De ronde, bakstenen toren is wit geschilderd en heeft een oranje/rode band. Er is alleen aan de voorkant een galerij bevestigd.

Bereikbaarheid

Deze vuurtoren staat aan het einde van de Hov Fyrvej. De toren is met de auto prima bereikbaar, vanaf het parkeerterrein is het slecht een paar honderd meter lopen. Een prachtige locatie om te lunchen en te genieten van de natuur. Vanuit diverse plaatsen op Langeland worden zeevistochten georganiseerd.

Coördinaten: 55° 08' 47.59” N - 10° 57' 19.16'' O