Het themanummer van HVB.
Het themanummer van HVB. (Foto: Aangeleverd)

'Omdat zij Joods waren…'

BERGEN - Wie door de toegangspoort de lange oprijlaan van de begraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen opgaat en aan het einde, bij de aula, rechts gaat, komt bij de gedenksteen voor de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse Bergenaren. Deze gedenksteen werd op 4 mei 2000 onthuld.

Tot voor kort stonden er op deze gedenksteen zeventien namen. Recent is als achttiende naam die van de jonge Bergense dichter Vincent Weijand (zoon van de bekende kunstschilder Jaap Weijand) toegevoegd. In de Bergense Kroniek, die in juni verschijnt, staat een artikel met de schokkende reconstructie van zijn veel te korte leven. Vincent stierf op 23-jarige leeftijd in het concentratiekamp Buchenwald.

Themanummer

Deze week publiceerde de Historische Vereniging Bergen (HVB) het fraai uitgevoerde themanummer 'Omdat zij Joods waren…', de geschiedenis van de Joodse Bergenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is geschreven door Idzard van Manen van de werkgroep-jeugd van de HVB. In dit nummer krijgen deze achttien Joodse Bergense slachtoffers een gezicht. Wie waren zij? Welke plek hadden zij in de Bergense samenleving? Wat is er met hen gebeurd? De tekst en de vele foto’s, afbeeldingen en citaten, geven een unieke inkijk in het Bergen van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een indringend beeld van de gevolgen van de anti-Joodse maatregelen die door de Duitse bezetter werden getroffen.

Stolperseine

'Omdat zij Joods waren…' verschijnt precies 75 jaar na de bevrijding, tegelijk met de plaatsing van Stolpersteine in Bergen voor de achttien op de gedenksteen genoemde Joodse Bergenaren. Deze uitgave van de werkgroep-jeugd van de HVB is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Bergen en drukkerij MarcelisDekave in Alkmaar. Het themanummer wordt verspreid onder alle ruim tweeduizend leden van de HVB, onder de junior-ambassadeurs van de HVB, de groepen 7 en 8 van de basisscholen en de klassen 1 en 2 van de scholen voor voortgezet onderwijs in Bergen.

Wie lid wordt van de HVB krijgt de thema-uitgave én het novembernummer 2019 van de Bergense Kroniek als welkomstcadeau. Aanmelden als lid à € 16,- per jaar kan via het aanmeldformulier op www.hvb-nh.nl. Losse nummers à € 9,95 zijn verkrijgbaar bij boekhandel Thomas, de Eerste Bergensche Boekhandel en in de webshop van de HVB.

Gedenksteen voor de Bergense slachtoffers in Duitse kampen.