De busjes van Jarvo zijn een bekende verschijning in Noord-Holland, zoals hier in Heemskerk.
De busjes van Jarvo zijn een bekende verschijning in Noord-Holland, zoals hier in Heemskerk. (Foto: Bert Westendorp)

Jarvo maakt oude gevels weer als nieuw

HEEMSKERK – Op de vraag of het druk is, hoeft Jeroen Groenewoud, samen met zijn vrouw Yvonne eigenaar van Jarvo, niet lang na te denken. "Het is heel druk, we hebben volop werk."

Puur vakwerk enkel te leren in praktijk

Jarvo, met werkplaats gevestigd aan Lijnbaan 62, bestaat inmiddels een halve eeuw en is gespecialiseerd in voegwerken, restauratie van gevels, gevelreiniging en impregneren van gevels. Jeroen heeft inmiddels 36 jaar ervaring in alle eerdergenoemde werkzaamheden bij Jarvo. "Ik ben op mijn zestiende begonnen bij Jarvo en heb van begin af aan het vak geleerd. Er is geen opleiding in voegwerk, je moet het in de praktijk allemaal leren. Zo is het met mij ook gegaan."

Echte specialisten

Vijftien jaar kreeg Jeroen van de toenmalige eigenaar het voorstel om het bedrijf voort te zetten. "Dat heb ik toen gedaan. Mijn vrouw doet de administratie en ik coördineer het werk van de mannen. De 'mannen' bestaan uit vijf medewerkers waarvan de meesten al decennia bij Jarvo werken. "Er is iemand met meer dan veertig jaar ervaring in het gevelwerk. Het zijn allemaal echte specialisten. Momenteel hebben we ook een jongere in dienst die het vak graag wil leren. Het is moeilijk om aan personeel te komen. Je moet toch rekening houden met de toekomst vandaar dat we jonge mensen graag intern willen opleiden in het vak. Wie belangstelling heeft, kan contact met mij opnemen."

Flatgebouwen

Jarvo werkt voor particulieren, maar ook voor bouwondernemingen, gemeenten en verenigingen van eigenaren (VVE's). Een voorbeeld van werk voor een VVE is te zien aan de rand van Heemskerk. Daar knapt Jarvo een aantal flatgebouwen op. De gevels bewijzen het vakmanschap van de firma. De flats staan er bij als nieuw. "Al het voegwerk is nieuw en waar nodig is het metselwerk ook vernieuwd. Kijk verderop staat een flat die nog niet is behandeld." Het is een verschil tussen dag en nacht. "Dat is de motivatie, je maakt van zo'n oude gevel weer iets moois dat jaren mee kan."

Snijvoeg

Voor restauratieprojecten bij met name oude en monumentale panden werd vaak een zogeheten snijvoeg gebruikt. Jarvo beheerst de techniek om een snijvoeg te restaureren. De voeg oogt strak en kan enkel door specialisten in oude staat herstelt worden. De Heemskerkers beheersen ook deze techniek.

Adres

Het Kantooradres van Jarvo is Duitslandlaan 62, 1965 BH, Heemskerk, telefoon 0251-230359 of 06-50621284. E-mail: info@jarvo.nl, website: www.jarvo.nl.