Bas de Groot tussen zijn bloemen en planten...
Bas de Groot tussen zijn bloemen en planten... (Foto: Rowin van Diest)

Bas zegt het graag met bloemen

BEVERWIJK - Sinds 1 januari 2020 is Bas de Groot ook in het bezit gekomen van Bloemsierkunst Duinroos aan de Koningstraat 21 in Beverwijk. Naast de vertrouwde bloemenstal 'Bas Bloem' aan de Zeestraat dat op een steenworp afstand is gevestigd, komt het aantal bloemenzaken op twee. Voorts staat Bas nog met een kraam met bloemen op de wekelijkse markt. Het zorgt al met al op de drie locaties voor heel wat reuring in zijn leven.

Naast Bas Bloem en 'de markt', ook Duinroos in zijn bezit

Bas kan de drukte op zijn leeftijd (29 jaar) gelukkig goed aan. Hij geniet van zijn werk. ''En als je geniet en plezier hebt, houd je het ook langer vol. Zo werkt het nu eenmaal", glimlacht de jonge ondernemer. ''Plezier hebben in het bloemenvak, vormt voor mij ook de drijfveer om dit werk te doen. Iedere dag is anders. Je krijgt met zoveel verschillende mensen te maken, met ieder een eigen wens en smaak. We hebben een heel breed assortiment aan bloemen en planten, die koop ik persoonlijk in. Wij proberen ons daarin wel te onderscheiden en anders te zijn dan anderen."

Tien jaar geleden begon hij als zaterdaghulpje/medewerker bij de toenmalige eigenaar van 'Bas Bloem'. Die zaak nam hij op een gegeven moment over, nadat er geen opvolger aandiende. De winkelnaam werd toen veranderd in 'Bas Bloem'. ''Dat bekt zo lekker", zegt Bas. ''Het is verzonnen door mijn vrienden in de kroeg en eigenlijk vind ik het ook wel goed klinken."

Bas timmert vanaf die tijd lekker aan de weg, hij gaat ook op de weekmarkt van Beverwijk staan. Hij heeft onderwijl goed contact met de eigenaar van de Duinroos, die hem later laat weten te willen stoppen. ''Ronald van Leeuwen zoals de eigenaar heet, zocht een opvolger en vroeg mij of ik zijn zaak wilde overnemen. Zo is het rondgekomen."

Ondernemen zit duidelijk in het DNA van Bas

Ondernemen zit duidelijk in het DNA van Bas de Groot. Zijn vader en eerder zijn opa runden jarenlang een doe-het-zelf-zaak. Bas, die ook wat jaren als vertegenwoordiger van bouwmaterialen heeft gewerkt, ging op zijn dertiende wat karweitjes doen bij een tuinkwekerij in Heemskerk. Hij leerde zo de kneepjes van het vak. Later ontwikkelde hij zich verder. ''Maken van rouwboeketten, kransen, bruidsboeketten, binden en snijden van bloemen, inpakken van bloemen, ik heb het allemaal in de praktijk geleerd. En als ik iets niet weet, vraag ik het aan de medewerkers die gespecialiseerd zijn in het vak", aldus Bas.

'Ik heb het allemaal in de praktijk geleerd'

Klanten lopen weg met hem en zijn inmiddels negen medewerkers. ''Ik ben zeker tevreden. We hebben veel klanten, zowel particulieren als bedrijven. Daar zitten 'grote jongens' tussen zoals Tata Steel, een zorginstelling en het ziekenhuis."

Zijn ondernemerslust heeft ervoor gezorgd dat Bas genomineerd is voor IJmonder van het Jaar. Hij staat in de finale en deze maand februari valt de beslissing. ''Het is hartstikke leuk dat ik de eindstrijd heb gehaald. Ik heb op de markt en in de winkels al heel wat keren de hand moet schudden. We gaan het wel zien."