Lezerspost

BEVERWIJK - Onlangs is in Beverwijk bij inwoners en hierna ook in de media onrust ontstaan. Inwoners van Beverwijk worden geconfronteerd met het doorbelasten van de precariobelasting, die de gemeente PWN heeft opgelegd. PWN stelt dat zij wettelijk hiertoe verplicht zijn. Alles bij elkaar gaat het om een bedrag van ongeveer 37 euro per huishouden voor de precario. Voor veel inwoners een aanzienlijk bedrag, dat bovenop hun vaste lasten komt en waar ze niet op gerekend hebben.

PvdA wil compensatie inwoners voor doorberekende precario PWN

Het college heeft al eerder aangegeven dat het niet een doel is de lasten voor de inwoners te verhogen. De reden dat PWN de precariobelasting moet betalen, is dat je geen bedrijf hiervan kunt uitzonderen, ook niet een bedrijf dat drinkwater levert. Zou je dat wel doen, dan bestaat er een grote kans dat ook allerlei andere bedrijven bezwaar aantekenen en dat je bij de rechter belandt. Juristen van de gemeente hebben dit goed uitgezocht en het college heeft de gemeenteraad hier diverse keren over geïnformeerd.

Het risico dat de gemeente loopt bij zo'n rechtszaak, als de uitspraak negatief voor de gemeente uitvalt, is dat de gemeente een nog veel groter bedrag aan precario dan alleen dat van PWN niet meer binnenkrijgt en dit zou een groot gat vormen voor de gemeentebegroting. De rekening daarvoor zou dan ook direct of indirect weer bij de inwoners terecht komen. De PvdA begrijpt dus heel goed de argumentatie van het college om de precariobelasting op PWN wel te heffen. Gelukkig is er een oplossing om de inwoners financieel te compenseren voor de hogere PWN nota.

In de vorige raadsperiode heeft het college al naar de gemeenteraad aangegeven dat als er sprake zou zijn van het doorbelasten van de rekening precario door PWN aan de burgers, het mogelijk zou zijn de inwoners met hetzelfde bedrag te compenseren vanuit de precario op kabels en leidingen, die de gemeente binnenkrijgt. In de begroting is namelijk een veel lager bedrag opgenomen voor precario dan er daadwerkelijk binnenkomt. De teruggave zou dan kunnen plaatsvinden vanuit die 'niet ingerekende' precario inkomsten.

'Daadwerkelijk tot aanzienlijke lastenverhoging voor de huishoudens gekomen'

Nu is het dus daadwerkelijk tot een aanzienlijke lastenverhoging voor de huishoudens gekomen, doordat PWN de precario doorbelast aan onze inwoners. Compensatie door de gemeente aan de huishoudens is mogelijk, omdat dat plan dus eigenlijk al min of meer op de plank lag bij de start van de huidige raadsperiode. De PvdA fractie vraagt het college om dit plan nu daadwerkelijk uit te werken en zo snel mogelijk bij de gemeenteraad te komen met een voorstel waarover de gemeenteraad kan besluiten.

Jacqueline Dorenbos, PvdA Beverwijk