Afbeelding

Waar begint onze verantwoordelijkheid?

"Laat de gemeente het maar oplossen" Vaak hoor je die opmerking als er een probleem is. Bijvoorbeeld wanneer het gaat over parkeerproblemen of problemen op school. Of bij onhandelbare jeugd op straat of wanneer het over wonen gaat. Het woord 'overheid' is haast een toverwoord en een oplossing voor vele problemen. Maar gaan we hier niet voorbij aan een grote mate van éigen verantwoordelijkheid? Een paar voorbeelden.

Steeds vaker zijn er parkeerproblemen bij scholen. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. Er wordt geroepen: "Gemeente doe er iets aan". Maar is dit het probleem van de gemeente? Kunnen ouders hun kinderen niet lopend of op de fiets naar school brengen? Of kinderen uit één buurt wegbrengen en ophalen door een wisselende carpoolouder? Er rijden dan niet alleen minder auto's naar school, het heeft ook een positief effect op de sociale cohesie in de buurt.

Onze schoolgaande kinderen worden steeds vaker gesignaleerd met wapens. Variërend van een schroevendraaier tot een mes. Je hoort dan zeggen dat er meer toezicht moet komen. Maar gaat hier niet een vraag aan vooraf? Waar is de opvoeding van de ouders?

We willen allemaal wonen. Ook onze kinderen en kleinkinderen. "Gemeente regel dat!" De ruimte in Heemskerk is echter beperkt dus dat is best een opgave. Maar een opgave die te doen is. Als iedereen meewerkt. Maar wat gebeurt er? Zodra we met ideeën komen, dan is er weerstand in de buurt. Ja, bouwen en snel graag, maar 'not in my backyard'. Anders gaan we procederen. Desnoods tot aan de Raad van State. Wat natuurlijk ieders goed recht is en ik wil daar niet aan tornen. Maar het gevolg is dat we extra tijd kwijt zijn aan procedures. En deze extra tijd kan wel tot 2 jaar oplopen.

Allemaal voorbeelden, en zo zijn er meer, die op te lossen zijn door het nemen van de eigen of medeverantwoordelijkheid. Om met elkaar problemen op te lossen. Met respect, begrip en aandacht voor elkaar. Zo wordt het nog leuker om in Heemskerk te wonen.

Gaatze de Vries

wethouder gemeente Heemskerk