Afbeelding

Saamhorigheid

Het zijn tijden waarin wij als inwoners van Heemskerk meer dan ooit op elkaar moeten kunnen steunen. De maatregelen die vanuit Den Haag aan ons worden opgelegd in verband met de crisis rondom het corona-virus leggen hun beslag op ons sociale leven. Iedereen krijgt er mee te maken, jong, oud, ondernemer, leraar, mensen in de verpleging, met andere woorden: wij allemaal. Natuurlijk maak ik mij ook zorgen, zowel voor mijn omgeving als voor mijn gezin.

Ons dorp kent gelukkig veel vrijwilligers en een goed systeem van zorg en hulp aan ouderen en mensen in nood. Het is mooi om te zien dat de verbondenheid in ons dorp sterk is en dat in tijden van crisis verschillen snel terzijde worden geschoven. Het gevoel van saamhorigheid en gedeelde waarden maakt ons juist sterk. Het heeft geen zin om in discussies te verzanden over details of om onze verschillen in politieke opvattingen uit te vergroten. Juist nu, is het belangrijk om het hoofd koel te houden en samen de schouders eronder te zetten. Het is mooi om te zien dat in Heemskerk dit gevoel door iedereen wordt gedeeld.

Oproepen op sociale media om thuiswonende ouderen te helpen, met boodschappen of andere klusjes, zijn hartverwarmend. Maar ook oproepen om op kinderen van verplegend personeel in ziekenhuizen op te passen als de scholen sluiten, geven allemaal blijk van dezelfde saamhorigheid en bereidheid om elkaar te steunen en te helpen in deze bizarre tijden.

Als bestuurders, lokaal en landelijk, moeten wij daarin het voorbeeld geven door ondanks alle verschillen het belang van saamhorigheid te blijven benadrukken. Laten wij samen het belang van saamhorigheid omarmen en zorgen dat wij eensgezind er weer bovenop komen.

Marieke van Dijk,

wethouder van Heemskerk