Ook bedrijven op De Houtwegen kunnen de afvalscan aanvragen.
Ook bedrijven op De Houtwegen kunnen de afvalscan aanvragen. Foto: Bert Westendorp

Hergebruik afval biedt kansen

HEEMSKERK – Op bedrijventerreinen in de IJmond, waaronder De Houtwegen in Heemskerk, kunnen ondernemers gratis een afvalscan aanvragen. Ondernemers kunnen middels de afvalscan afvalstromen verlagen, geld besparen en inzicht krijgen in commerciële kansen voor hergebruik.

Afvalscan

De scan is vanaf heden gratis aan te vragen bij vereniging GreenBiz IJmond. ‘Welke afvalstormen heb ik eigenlijk? Wat kan ik hiermee doen? Welke kansen zijn er? Zitten daar grondstoffen tussen? En hoe pak ik dit aan?’ Al die vragen worden beantwoord in de afvalscan. Met de scan krijgen ondernemers advies op het gebied van afvalhergebruik.

Wethouder Beverwijk

Wethouder Milieu en Duurzaamheid van gemeente Beverwijk, Haydar Erol, is blij dat het unieke project Afval Hergebruik op digitale wijze van start gaat. “Inzicht in uw afvalstroom kan veel voor u en uw bedrijventerrein opleveren.

Binnen half uur

Binnen een half uur weet de ondernemer welke afvalstromen er zijn en of dat ook grondstoffen kunnen zijn. U krijgt de kans om deel te nemen aan een project dat u financiële kansen biedt. Grijp deze kans om geld te besparen en te verduurzamen!”

Klimaatroute

De werkwijze gaat als volgt. Een adviseur van Klimaatroute loopt door het bedrijf en inventariseert vervolgens de afvalstromen. Voor het gehele bedrijventerrein wordt een afvalstromenkaart gemaakt en wordt bekeken naar mogelijke oplossingen tot hergebruik. De praktijk wijst uit dat het mogelijk is twintig procent afvalvermindering te realiseren. De ervaringen van GreenBiz IJmond worden gedeeld met de Europese partners in het Interreg-project Upcycle Your Waste.

Direct aanmelden

Ondernemers kunnen zich direct aanmelden via www.greenbizijmond.nl/afvalscanaanvragen. Na de aanmelding wordt de ondernemer gebeld door een adviseur van Klimaatroute en samen wordt een afspraak op locatie of digitaal gemaakt bij het bedrijf.

125 bedrijven

De Houtwegen is in de jaren zeventig en tachtig ontwikkeld en telt 125 bedrijven en bestaat voornamelijk uit midden- en kleinbedrijven. Het bedrijventerrein is ongeveer 22 hectare groot en goed te bereiken via de Rijkstraatweg en de Westelijke Randweg.