Afbeelding
(Foto: )

Einde Overbos vijver?

Het zwaard van Damocles hangt boven de vijver in Overbos. De gemeenteraad van Beverwijk heeft in haar raadsvergadering van verleden week donderdag ingestemd met een lening van 1,1 miljoen euro bij de Bank Nederlandse Gemeenten waardoor de hockeyclub Overbos een nieuw clubhuis kan gaan bouwen en de vijver gedempt moet worden.

Er werd lang gediscussieerd over het feit dat Overbos een schadevergoeding eist, mocht de vijver in park Overbos niet gedempt worden voor een vierde hockeyveld.

Dit dwingend opleggen door de hockeyclub aan het college en raad is een vorm van chantage

Het college omschreef dit als volgt: "Voor de situatie dat de gemeenteraad van Beverwijk te zijner tijd mocht besluiten geen hockeyveld op de huidige vijver te realiseren verzoekt het bestuur van BHC Overbos de gemeente Beverwijk daarom om een schadeloosstelling. Deze zal bestaan uit de gemaakte kosten van en in het kader van de verwerving van het pand van Podium 104, het aangaan van financiële verplichtingen en de voorbereidingskosten voor de realisatie van een nieuwe clubaccommodatie".

Wandelgangen

Dit dwingend opleggen door de hockeyclub aan het college en raad is een vorm van chantage. In de wandelgangen wordt gesproken van een schadeloosstelling van enkele tonnen. Deze vijver is van zéér strategisch belang. De vijver ligt op het laagste punt van Beverwijk. Het oppervlaktewater van Westelijk Beverwijk loopt naar deze vijver.

Coalitiepartijen

De coalitiepartijen gebruikte allerlei verschillende argumenten die nergens op sloegen en legde op een niet mis te verstane wijze vast dat enig historisch kennis niet aanwezig was. De meest opvallendste miskleun en opvallendste argument was van raadslid de heer Paul Meijland (CDA). Die beweerde dat op de plaats waar nu de vijver ligt een zwembad heeft gelegen. Hij sloeg volkomen de plank mis want dit zwembad lag op het DEM-terrein.

Water terugkomen

Raadslid de heer Peter Weel (D66) wees erop dat niet de hele vijver verdwijnt en dat er water terugkomt elders in het park. Hij weet waarschijnlijk niet dat de ligging van Beverwijk langs het duingebied gekenmerkt wordt door een sterke variatie in het maaiveldniveau, dus een sterke variaties in de hoogtes van het landschap en water zoekt altijd het laagste punt op. Globaal gezegd stroomt het oppervlaktewater af in oostelijke richting (van duinen naar poldergebied).


Co Backer,

jalbacker741@telfort.nl